lördag 11 juli 2009

Årets bostadsmässa i Valkeakoski

Låt mig först berätta att vi är bostadsmässofreakar, min man och jag. Har bara missat en bostadsmässa under 2000-talet (det var året då minsteman var baby). Så vi är ju glada att vi fortfarande har orsak att åka till bostadsmässan, trots vårt nya ekotänk och inte behöver stryka det intresset ur livet som bara dum konsumtion. Ett av årets teman är nämligen miljövänliga och energieffektiva hus.

Bostadsmässan öppnade igår och vi var där igår. Det är nämligen roligast att vara på mässan i början när alla utställare är pigga och glada och husen omärkta av 150.000 besökare. Vi var framförallt intresserade av de s.k. passivhusen. Ett passivhus behöver bara en bråkdel av den energi som ett "vanligt" hus behöver för att producera värme och kan ta tillvara den spillvärme som bildas av tex hushållsmaskiner, öppna spisen och människorna som bor där. Dessutom fanns där en prototyp till ett hus som inte behöver anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Passivhusen var intressanta, ja. Men ändå en liten besvikelse. Åtminstone så som jag tänker. Två av passivhusen hörde nämligen till mässans största. Så även om de behövde väldigt lite energi per kvadratmeter så var de så stora att de kanske i själva verket ändå i sin helhet är mindre energieffektiva än ett mindre hus som har låg energiförbrukning men inte är ett passivhus. Där borde ju bo typ nio personer för att det på riktigt ska bli energieffektivt. Slår vad om att ett par utan barn som flyttar in sen i alla fall.

Det ena huset var dessutom vänt så att alla stora fönster var mot norr. Allt jag hört och läst om energieffektivitet säger att här i kalla nord ska man ha stora fönster mot söder för att ta tillvara så mycket solvärme som möjligt. Man hade kommenterat de stora norrfönstrena med att man spara in på nedkylning av huset på det viset (och så var det fin utsikt), men hallååå. Det är väl sex dagar i året som det är för varmt i Finland, 20 dagar som det är lagom och resten av tiden är det kallt...

"Irti verkosta"-prototypen var också intressant. Huset tar vara på regnvatten och invånarnas avfallsvatten och renar det och använder det på nytt. Stuprören gick alltså in i huset tillbaka till ett eget litet reningsverk och inget vatten gick till spillo. Det där lilla huset fick sin energi från solpaneler på taket och en liten vindmölla, som man skulle ställa på tomtens blåsigaste plats.

Husen i allmänhet var mycket mindre och vanligare än vad husen har varit på de senaste årens bostadsmässor. Inga galenpannor hade vågat sig på några extravagansa försök. Saknade motvilligt också den biten av mässan... Arkitektoniskt tror jag inte att branschens yrkesfolk får mycket ut av mässan, faktiskt, men kanske vanliga byggare får det.

"Vårt hus" fanns inte där, men om jag skulle få blanda soppan själv, så skulle en kombination av många bli vårt nya drömhus. (Vi planerar inte att flytta, jag bara drömmer här nu).

Det ska förstås vara ett passivhus som behöver så lite energi som möjligt och all spillvärme ska tas tillvara i systemet. Och det ska vara ett lagom stort hus. Alla ska få plats, men vi ska inte ha några döda vinklar, inga onödiga utrymmen och utfyllnadsaulor eller extra lyxutrymmen. Men varenda centimeter ska vara noga genomtänkt och tillverkad av hållbara material av hög kvalitet, som håller länge och är tidlösa. Enkelt och rakt och klassiskt modernt, inga romantiska krusiduller. Förvaringsutrymme ska det finnas, men inte för mycket. Ryms inte allt in, så ska man i stället fråga sig varför man har för mycket saker och sälja bort överskottet på loppis och inte skaffa något nytt i stället. Vardagsrum och kök ska ha stora fönster som tar in mycket sol hela dagen mot söder och väster. Köket ska ha integrerad kompostering. I klädvårdsrummet ska det också finnas sopsortering. En öppen spis ska värma mitt i huset och förutom att den är ackumulerande så ska spillvärmen återupptas i värmesystemet. Sovrummen ska vara mera mot norr och öster. Allt regnvatten ska tas tillvara och allt vatten från kök, dusch och wc ska renas i husets eget lilla reningsverk och användas på nytt till tex gården och biltvätt och nya spolningar. Taket, som vätter mot söder ska vara fullt av solpaneler och ett par små vindmöllor ska snurra på gården och ge energi. Bastun ska också vara kopplad till energiåtervinningssystemet. Alla hushållsmaskiner ska vara lågenergiförbrukande och även deras spillvärme ska tas tillvara.

Där var stommen till drömhuset. Jag ska fila på det ännu några år...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar