måndag 6 juli 2009

Eko=ego?


Det här blogginlägget är ett svar på en kommentar från Tvåbarnsmamma i söder. Hon hade i en diskussion fått kommentaren att det är egoistiskt att välja ekologisk mat, eftersom det är bara rika som har råd med det och inte tex fattiga i u-länderna.

Jag måse säga att jag säkert hade blivit lika förvånad och ställd över kommentaren som Tvåbarnsmamma. Jag har aldrig tänkt så, men intressant att det finns människor som faktiskt tänker så. Egentligen så upplever jag att det att man väljer ekologiskt provocerar folk väldigt mycket. Man får dåligt samvete, eller tycker att det är irriterande eller stroppigt att någon bryr sig om sånt och att inte "vanlig" mat "duger". Då är steget säkert inte så långt till att kritisera valet med att det är ett privilegium som bara rika har och att det valet inte finns i fattigare länder.

Jag däremot ser det som så att ekologisk mat är hela mänsklighetens enda riktiga framtidsmöjlighet. Har nämnt tv-serien Maa ilmasta tidigare och där pratade man mycket om storbruk kontra ekologiskt jordbruk. Storbruken är rent ut sagt skrämmande, man odlar bara en enda gröda och vrider så mycket man kan ur jorden med hjälp av gifter och konstgödsel på bekostnad av biologisk mångfald och också ofta på bekostnad av lokalbefolkningens möjligheter att försörja sig och få mat. Nu pratar jag alltså om u-länder främst. Då man istället gått tillbaka till ekologiskt hållbar odling så har också möjligheterna för de fattiga odlarna att försörja sig och sina familjer ökat.
Här är en länk till en text som Inger Källander har skrivit om ekolantbruk och mat för alla som påstår att det skulle vara möjligt att försörja hela jordens befolkningen med ekolantbruk. Källander har hållit på med ekolantbruk i typ 30 år och har fått utmräkelser och är också ordförande i ekolantbrukssällskapet (eller vad det nu heter) http://www.ekolantbruk.se/tidningen/artiklar/pdf/2008/508matforalla.pdf

Om jag ännu skulle fortsätta på det där med att det är egoistiskt att välja ekologiskt, så håller jag verkligen inte med. Okej, kanske om det man gör är att fortsätta sin livsstil precis som förr, men köper ekologiska varor, som man sen använder bara lite av innan de åker i soporna för att man inte orkat äta upp dem. Men jag menar att välja ekologiskt är mycket mer än att ta det (dyrare) ekologiska alternativet i affären istället för att nöja sig med det som "duger åt alla andra." Jag tycker att ekologiskt innefattar också att man inte köper sånt man inte behöver, äter upp allt man köpt hem, komposterar (om man har möjlighet), undviker onödiga förpackningar då det går, skaffar begagnat om det finns att tillgå, funderar mycket innan man köper nytt och gör det bara om det är nödvändigt (vad som är det går ju att fundera mycket på), helt enkelt väljer en livsstil som inte är så tärande på miljön. Man behöver inte vara rik för att göra det. Ekologiska produkter kostar mer, men man kanske sparar in på annat istället.

Om vi ska prata om själviskt så tycker jag att det är själviskt att fortsätta leva och konsumera som om jordens resurser vore oändliga. Då handlar det inte bara om mat utan om allt. Vi konsumerar ju fruktansvärt mycket jämfört med folk i u-länderna. Är inte det själviskt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar