"I'm starting with the man in the mirror. I'm asking him to change his ways. And no message could have been any clearer, if you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change!" (Man in the Mirror)
lördag 30 oktober 2010
torsdag 28 oktober 2010
Fattigdom
Läste i Pohjalainen idag om en undersökning om fattigdom som gjordes bland tonåringar i Finland. Där stod bland annat att fattigdomen bland barnfamiljer har ökat. Det är något att ta på allvar.
Men jag skulle ändå lite vilja ifrågasätta fattigdomsbegreppet lite, som det beskrevs där. Okej, om man inte har råd med mat och nödvändiga kläder och hamnar i en skuldspiral pga att man är tvungen att ta dyra krediter för att klara vardagen, då är man fattig i vårt land. Men enligt artikeln så har en tredjedel av alla ungdomar som svarade på enkäten låtit bli att träffa sina kompisar för att de inte har haft råd att följa med på de nöjen som andra ska på (bio, kafe' och allt möjligt annat). Kunde inte den tredjedelen träffa varandra istället, förresten, he, he. Någon som blivit intervjuad sa att det syns vem som är fattig på att de har billiga mobiltelefoner och inte så mycket märkeskläder och att rika ungdomar får mycket märkeskläder och skor och dyra telefoner och utlandsresor. Hallååå, vad är det som händer om man inte kan vara med sina kompisar utan att konsumera? Måste man ha nya märkeskläder många gånger i året för att duga? Måste man tycka om att köpa nya mobiltelefoner varje år? Jag tycker att vuxna är fel ute om de bestyrker att ungdomar är fattiga om de inte alltid har råd att spendera pengar på nöjen och köpa märkeskläder. Hur sorgligt är inte det...
Jag tycker inte ens att man ska överösa tonåringar med pengar, fast man skulle råka ha mycket, för jag tycker att var och en ska lära sig pengars värde genom egna ansträningar. Men kanske jag är gammaldags där. Jag börjar känna mig som en gammal tant, men jag kan inte minnas att det skulle ha varit pinsamt att inte ha en massa pengar att spendera när jag var tonåring. Och inte fanns det mycket elektronik heller att definiera sig själv genom. Vad tur man hade som var tonåring då och inte nu... :)
lördag 23 oktober 2010
Var till Noolan
Jag var in till Noolan i J:stad igår och provade tre klänningar... (vi var som sagt på höstlov hos mina föräldrar) Jag skulle ha velat ha alla tre, men jag hängde tillbaka dem. Priset är ändå sånt att det är bra att fundera lite på om man verkligen vill ha dem (eller vilken av dem) och kanske låta bli att köpa något annat på ett tag så att man kan satsa lite mer sen (och genast ta bort prislappen så att inte äkta maken ser vad man betalat...) Tidlöst, välgjort, miljövänligt, hållbart och tillverkat lokalt.
Var också in till en annan affär i närheten, namnet kan få bli osagt. Servicen var det inget fel på , men däremot kändes inte 80-100 % konstfiber särskilt lockande efter Noolan-besöket. När jag frågade försäljaren varifrån kläderna var svarade hon svävande att en del kommer från Sverige och lite andra länder. Som om det skulle övertyga mig... Såna kläder tillverkas inte i Sverige, lika lite som i Finland, kanske i Kina eller i Bangladesh. Och de håller några få tvättar. Då spelar det inte någon roll för mig om de ser snygga ut eller inte eller om de är designade i Sverige, eller var som helst...
Matkonvertering 2.0
Vi övergick ju som bekant till ekologisk mat i så lång utsträckning som möjligt för ett par år sedan, eller när det nu var. Nu tror jag bestämt att matkonvertering 2.0 håller på att ske. Ekologiskt tror jag inte att vi någonsin kommer att sluta med, om det bara finns att tillgå. Så mycket bättre som det smakar och känns i kroppen och jorden. Man märker skillnaden bättre när man är van med eko och sen äter annat. Tvärt om märks det inte lika lätt. Men nu har vi börjat reducera vårt sockerintag också. Ett viktigt skäl är hälsan, när jag har börjat läsa på vad socker, alltså för stora mängder kolhydrater kan få till stånd för otyg i matsmältningen och på lång sikt i hela kroppen. Och inte hjälper det matsmältningen särskilt att sockret är ekologiskt...
Jag vet inte ännu hur konsekventa vi kommer att vara och hur långt vi kommer att driva dieten. Jag är i princip lite emot dieter, har själv aldrig någonsin tidigare hållit någon diet eller bantat eller något liknande, för jag tror mest på sunt förnuft. Men nu måste jag inse, att även om vi väljer ekologiskt, så är/har vi varit offer för livsmedlesindustrin, precis som de flesta andra och ätit väldigt mycket socker i olika former. Men "livsmedel" gjorda av "industrin" är egentligen inget som någon borde sätta i sig, bara "mat", alltså riktiga, tillagade råvaror. Det gäller att lära sig att laga mat som man gjorde innan färdigmaten och burkmaten fick grepp om folket. Okej, det tar mera tid, men vad gör man EGENTLIGEN med den s.k. sparade tiden? Tillbringar den framför TV eller datorn, kanske? Riktig mat ger en tillfredsställelse som inte mycket annat kan ge, tycker jag. Jag är ingen gourmetkock, men jag prioriterar mat framför mycket annat.
Hemmaparty
Jag är lite tråkig, för för det mesta tackar jag nej till alla slags hemmapartyn där syftet är att sälja saker. Om jag ändå blir övertalad att komma brukar jag sällan köpa något, därför att det är sällan som varorna är att de uppfyller mina krav (att jag behöver saken, att den är miljövänligt producerad och att pris/kvalitet är bra tex). Oftast handlar det ju, ärligt talat, om att köpa saker som man inte behöver till priser som man aldrig skulle betala i en vanlig affär. Men idag har jag faktiskt varit på Mumbab-party och köpt lite till dottern. Hemmaförsäljning av barnkläder som till större delen är tillverkade av ekologiskt odlad bomull och som inte har hutlösa priser. Mumbab har Maxomorra, Lundmyr of Sweden och Snofsdesign. Åtminstone Maxomorra har bra andrahandsvärde också, om man vill sälja vidare begagnade kläder, åtminstone på Huutonet.
Ekomat i skolan
Har varit med de mindre barnen på höstlov hos mina föräldrar. De har HBL och fredagens tidning råkade innehålla ett reportage från Mikaelsskolan i Ekenäs. Där berättades det att skolan har ca 130 elever och att de har två personer som jobbar i köket och lagar ekologisk mat till alla varje dag. Skolan köper in råvaror mest av lokala producenter och av dem lagar de mat från grunden, inga halvfabrikat alls. Dessutom har de en egen odling och egen kompost där eleverna är med och hjälper till allt från att så och skörda till att kompostera. Köksan berättade att barnen inte kastar bort nästan någon mat alls, för de tycker om maten. En portion kostar ca 1 €, vilket är ca 20-30 cent mer än vad det brukar kosta i ett konventionellt skolkök. Vilken dröm det skulle vara! Barnen får god och bra mat och lär sig dessutom allt möjligt om odling och naturen och säkert matlagning också på köpet!
Det är ju precis så det borde vara och så det var tidigare i skolorna. Nu har det barkat åt skogen totalt när barnen tvingas äta (äter de alls?) importerad färdigt skalad gummipotatis och vad innehåller egentligen alla halvfabrikat som tas in? Inte mycket näring i alla fall. Om det är något man borde anse sig ha råd att satsa på så är det ju barnens mat. För det är inte bara det att barnen blir mätta och orkar lära sig saker, jag tror att bra mat kan förebygga bl.a s.k. välfärdssjukdomar och andra problem.
Men nu är det inte så. ALL mat som serveras är inte dålig, men där serveras nog en hel del som jag aldrig skulle ge till barnen här hemma. Om det finns någon princip jag håller fast vid benhårt (tonåringen brukar kanske få "permission" en gång i månaden...) så är det att hela familjen ska äta middag tillsammans varje dag. Jag har tänkt det mera som en social grej, att det är viktigt att träffas varje dag och sitta tillsammans och äta. Men nog är det mycket frågan om att jag vill försäkra mig om att barnen får bra mat en gång om dagen. Okej, frågar du dem så är det kanske inte alltid så gott "Vad är det för konstigt du har hittat på nu igen" "Varför har du börjat köpa sånthär?", men jag framhärdar ändå... :)
onsdag 13 oktober 2010
Skor till barnen
Lagom till skolstarten skaffade vi nya skor till skolflickan. De har gett upp nu, två månader senare. Skons botten är helt sönder och det hjälpte inte att limma med superlim. Ska ett par skor få gå sönder så fort? Nu är det inte ens frågan om någon som är ute och hoppar i skogen och lervällingen dagarna i ända, utan det är frågan om utelek på rasterna och på eftisgården. Okej, de var säkert inte av högsta kvalitet från början heller, men ändå... Det är dyrt att köpa "billigt" och inte är det det minsta miljövänligt heller. Nåja, vi var och letade nya skor i dag och hittade faktiskt ett par Catmandooskor som var tillverkade av återvunnet material (inte helt och hållet, men i alla fall) och de ser i alla fall hållbara ut. Var de är tillverkade har jag ingen aning om, det stod ingenstans, inte ens på Catmandoos hemsidor finns det ett ord om någon tillverkning, men jag tänkte ändå att det var bättre än inget, och de föll fröken i smaken också. Det är ju bra att någon gör något, ens.
Dörrmattan som skorna står på är förresten tillverkad av gamla, återvunna bildäck. Det tyckte jag var en kul ide' och den funkar faktiskt bra.
måndag 11 oktober 2010
Testa innehållet i ditt badrumsskåp
Om du inte ännu har gått över till ekologiska alternativ, så kanske du gör det efter att ha checkat innehållet i ditt badrumsskåp med hjälp av Simply Pure!
lördag 9 oktober 2010
Stubben
Tuunastiina
I Roparnäs i Vasa finns ett enkvinnasföretag som heter Tuunastiina. Hon syr, syr om, fixar till loppisfynd och hittar på allt möjligt kul av gamla tyger och andra saker (allt sånt som jag inte kan!).
Gå in och titta på firman Tuunastiinas hemsidoroch hennes blogg tuunelmia där hon skriver och visar bilder på vad hon hittat på! (Allt på finska)
söndag 3 oktober 2010
Välja en etiskt bra och miljövänlig kamera
Vi har gått i kameraköpstankar en längre tid, men kommer inte riktigt till skott. Kanske man kan klämma det sista ur den gamla kameran ännu, trots att den är så långsam att det kräver barn och djur med en ängels tålamod för att fånga på bild. Och sådana finns det ju inte många av, som bekant. De förekommer inte i vår familj och bekantskapskrets i alla fall, så det blir många bortsvängda ansikten och bortsprungna djur på fotona. Efter senaste skolavslutningen var det nog nära att jag hade kört raka vägen till en kameraaffär och köpt första bästa SNABBA kamera, för jag lyckades inte ens fånga sonen på bild när han tog emot sitt betyg. Han var redan på väg bort när kameran insåg att den skulle agera. Tur att den är digital i alla fall, så det är lätt att radera fotona.
Några gånger har vi varit och tittat på kameror och lite halvhjärtat har jag också följt med på huutonet vad de säljer för bättre begagnade kameror där, men lite svårt att veta vad man ska satsa på.
Nu har jag hittat en internationell undersökning som publicerats i konsumenttidningen Kuluttaja nummer 2/2010 där de har undersökt vilka kameratillverkare som tar mest miljöhänsyn och socialt ansvar. Så nu kommer mitt val att bli snäppet lättare. Enligt undersökningen, som är gjord i samarbete med flera internationella konsumentorganisationer och -myndigheter så har man kommit fram till att Nikon får högst betyg både när det gäller etiska principer, miljöskydd och hur de lever upp till detta i praktiken. Casio kom på andra plats och Samsung på tredje. Bottenplaceringen tog Pentax och de övriga placerade sig där emellan. De hade undersökt hela produktionskedjan och gjort besök i fabrikerna. Alla hade inte ens berättat namn och placeringsort för sina fabriker än mindre släppt in granskningsgruppen någonstans. Nikon fick inte heller absolut toppbetyg, men hade genast börjat arbeta på de missförhållanden som påpekades, men hela produktionskedjan var "genomskinlig" och man höll vad man hade lovat i fråga om miljö och socialt ansvar.
Dessutom påpekade de i artikeln att det ur miljösynvinkel lönar sig att välja en kamera med litiumbatteri och en som är gjord av metall och inte plast, för metallen är lättare att återvinna. Dessutom ska man ju undvika överstora förpackningar och stora färggranna bruksanvisningar.
Okej, så nu ska jag gå och fråga efter en snabb och bra Nikonkamera gjord i metall med litiumbatteri och liten förpackning med en liten bruksansvisning där resten finns att ladda ner på nätet. Hmm... osökt kommer jag att tänka på en bekant som sökte en bra, röd bil med roligt registernummer. Vänner av teknik skulle säkert inte nöja sig med dessa kriterier, men jag vill nu påpeka att när kameran väl uppfyllt dessa kriterier så kräver jag ju naturligtvis också av den att den ska uppfylla mina förväntningar beträffande sina egenskaper som KAMERA också.
lördag 2 oktober 2010
Här om dagen när det var soligt och fint passade vi på att torka av utemöblerna och sätta bort dem inför vintern. Vi har ett hjälpbord i plast som har stått ute i alla väder och det såg rätt mögligt ut faktiskt, måste jag säga. Jag tog ett foto på det och sen tvättade jag av det med Universal Stone, som vi använder till ALLT. Och det blev nästan som nytt igen!
EKOLOGISK MAT | Ekologisk matbutik ska liva upp Tölö
Bilden är från hbl.fi
EKOLOGISK MAT | Ekologisk matbutik ska liva upp Tölö
EKOLOGISK MAT | Ekologisk matbutik ska liva upp Tölö
Åh, hur länge ska vi behöva vänta på att få en sån här matbutik någonstans i Vasa...? Med lokalproducerad ekomat, färsk fisk som är fångad enligt hållbara principer och ekokött, allt samlat på ett ställe.
fredag 1 oktober 2010
Ännu mer om ekokläder
Jag försöker ju kartlägga alla ställen i Vasatrakten där man kan köpa ekokläder.
Noolan har vackra, tidlösa, hållbara och miljövänliga kläder. Bilden är från Noolans hemsida.
Noolan = nordanvinden.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)