lördag 4 december 2010

Kött

När man pratar om att äta ekologiskt och miljövänligt så fokuserar man ofta på köttet. Köttet ska man minska på är ett mantra som jag också trott på. Nu har jag börjat fundera om. Jo, visst är det så att konventionell köttproduktion och köttransport från ena halvan av jordklotet till den andra är stora miljöbovar. Men som jag ser det behöver man inte av varken miljö- eller hälsoskäl undvika kött till vilket pris som helst, man måste inte bli vegetarian för att kunna leva miljövänligt. Men man ska fundera noga på vilket kött man äter och hur mycket man "måste" äta. Här gäller nog också att det som är bäst för miljön väldigt starkt hänger ihop med vad som är bra för människan.

I miljösammanhang pratar man väldigt mycket om att man ska undvika nötkött eftersom den köttproduktionen kräver väldigt mycket energi (i form av foderproduktion) och kossorna släpper ut väldigt mycket metangas. Det här gäller ju framför allt när nötkött massproduceras på ett konventionellt sätt och djuren lever och äter på ett artfrämmande sätt. Kor som får vara de gräsätare de är och får gå ute så mycket som möjligt är inte lika stora miljöbovar. Och deras kött blir bättre, med mera Omega3 och mindre Omega6, vilket gör att den som äter av köttet mår bättre. Att man sen inte behöver vräka i sig enorma mängder kött utan kan nöja sig med en lite mindre, men nyttigare och mera välsmakande bit är en annan sak. Dessutom behöver vi också återta vanan att äta alla delar av djuret (själv har jag lite svårt med hjärna och tunga, eller allt som är ovanför nacken) istället för att bara sikta in oss på file'erna. Då finns det ju mycket mer att äta på varje djur och dessutom får man olika slags näringsämnen från olika delar av djuret.
Det är ju tråkigt om allt annat går till charkproduktion eller t.o.m. tillbaka som djurfoder (kommer någon ihåg galna kosjukan ?).

Med andra ord så är det inte kött i sig man behöver undvika utan kött av djur som är uppfödda på ett artfrämmande sätt eller som transporterats väldigt långa sträckor. Det är lättare sagt än gjort i Finland idag, men det går.

Det samma gäller fisk, fågel, gris... Odlat fisk är tex. långt mindre nyttig och miljövänlig än vild fisk.

Och att köpa billigt kött från Brasilien bidrar indirekt till att regnskogen förstörs. Se länkad artikel

Här är Valviras (Livsmedelsverkets) anvisningar om hur man ska producera ekokött! Inte lite att tänka på, men samtidigt djupt tragiskt att köttproduktionen har gått så långt att man måste lagstadga om att alla djur ska kunna ligga ner samtidigt eller att de ska få leva enligt vad som är naturligt för deras art.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar