tisdag 25 januari 2011

Miljövänliga gardiner


Med miljövänliga gardiner är det lite som med miljövänliga kläder, man går inte in i första bästa affär och tar det man tycker att är snyggt, utan man får göra lite detektivarbete först, för att hitta det man vill ha.

Konventionellt odlad bomull är ju inget att leka med, en stor miljöbov och inte roligt eller bra betalt för dem som jobbar med det. Så om man vill ha bomull, så gäller det att försöka hitta ekologiskt odlad bomull eller rättvisemärkt bomull. Här i vasatrakten har jag hittat gardintyg i ekologisk bomull på Eurokangas. Det är ett tag sen nu jag varit där, men då jag frågade efter ekobomull blev jag hänvisad till några få tyger som gick att köpa med sig direkt. Jag gillade inte dem, så jag letade vidare själv och hittade en ställning med beställningstyger från Svensson Markspelle (klicka på eurokangas), där fanns ett rätt bra urval av ekotyger, men billiga var de inte!

På Eurokangas och Anttila kan det också finnas färdiga gardiner i rättvisemärkt bomull. De varierar från säsong till säsong.

I Solf, Korsholm, finns det en firma som heter O'Choice, som är återförsäljare för Gripsholms, som har endel textilier i ekobomull.

Webshoppen Matteria har också en del gardinstyger i ekobomull. Det har också Pikkuriikki och Fokus Fabrik.

Förutom ekobomull, så kan man hålla utkik efter linnetyger. Lin är ju ett miljövänligt material. Jokipiin Pellava har fina linneprodukter, men inte några tyger eller gardiner. Om man inte hittar på att göra gardiner av löpare eller tabletter. Vi har hängt upp tabletter som gardiner i köket. Tex Hemtex brukar ha linnegardiner och linnetyger hittar man nog lite här och där, bara man går och letar.

Sen får man ju inte glömma loppisarna. Det brukar ju ordnas tygloppis i Vasa ibland. Sen är det många som säljer bort nyare och äldre gardiner på loppis. Det beror ju på vad man har för storlek på fönstrena om man hittar något passligt. Men då går det ju inte att bara gå ut en dag och bestämma att man ska komma hem med ett par gardiner, utan det gäller ju att leta målmedvetet tills man hittar.

1 kommentar:

  1. Är helt inne på samma linje som du:) Gillar ditt citat i början, har också haft tankar på att använda just det citatet på min hemsida tidigare. Stämmer så väl med att allt börjar på individnivå:) Lycka till i framtiden!:) /Lisa (www.totalharmoni.nu & www.myboudoir.se) facebook: Lisas Totalharmoni

    SvaraRadera