torsdag 28 juli 2011

Sjukt med mediciner

Åh, vad jag blir trött på att läsa om område efter område där människor och miljö offras på pengarnas heliga altare! Det enda som räknas är att det är billigt att producera och köpa.

Jag har just läst i Forskning& Framsteg nr 6/2010 om hur fabriker i låglöneländer tillverkar allt mer av de mediciner som inte är skyddade av patent. Målet är ju förstås att de ska produceras så billigt som möjligt och alla är glada när en billigare medicin har samma verksamma ämnen som en dyrare. Eller?

Att läkemedelsindustrin har flyttat till låglöneländer och producerar medicinerna till ett till synes lågt pris har - som vanligt - ändå ett högt pris. Det släpps nämligen ut enorma mängder aktiva substanser i naturen. Forskarna har hittat antibiotika, mediciner för högt blodtryck, allergier, depressioner, magbesvär och mycket mera till exempel i Indien. De högsta halterna i proverna var till och med högre än i blodet hos en människa som tar medicinen. Det är billigare att släppa ut aktiva ämnen än att investera i reningsverk. Det leder till att kemikalierna sprider sig till grundvattnet. Utsläppen kan till exempel leda till att varje gång bakterier utsätts för antibiotika gynnas de mest motståndskraftiga och med tiden har man på detta sätt bidragit till att vaska fram antibiotikaresistenta bakterier. Utsläppen skadar också vattenlevande ryggradsdjur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar