lördag 17 oktober 2009

Återvinning


Nu har vi fixat till lite i vårt eget lilla återvinningssystem och också returpapp och andra förpackningar som duger till återvinning har nu ett eget system i vårt hus.
Vi samlar dem först i en av våra tre kantiga hinkar i köket och sen när hinken är full för vi ut förpackningarna i förrådet, där vi har en såndär stor blå påse från IKEA som vi fyller. När den är full tar vi med den till återvinningsstationen när vi ska handla mat, eftersom den finns bredvid en av mataffärerna där vi brukar handla ibland.

Det är inte svårt att veta vilka förpackningar som duger till återvinning, eftersom alla är utmärkta med pilar som går i cirkel. Det finns lite olika versioner av dem, beroende på var förpackningen är tillverkad, men jag har förstått att alla symboler som går runt i cirkel betyder att de lämpar sig för återvinning.

I köket har vi alltså tre hinkar, en för kompost, en för förpackningar och det som inte platsar i någon av dem, men ändå räknas som köksavfall, åker i den tredje hinken. Och sen samlar vi också returpappret där i en låda som passar precis på rullskenan som är tänkt för en drickakorg. I hjälpköket/klädvårdsrummet har vi en låda för metall, en för glas, en liten för batterier, en för grovavfall och en för returflaskor. Allt det får man ju föra till ekopunkten när man kör förbi (utom returflaskorna förstås). Problemavfall samlas i förrådet, men förhoppningsvis lyckas vi hålla mängden nere, genom att inte ens köpa sånt som i slutändan blir problemavfall. Plaståtervinning är nästa som vi skulle behöva fundera på.

Sen när vårt köksavfall är nere på så låg nivå, att vi inte skulle behöva tömma vårt sopkärl mer än en gång i månaden ska jag börja krångla med kommunen. Nu är ju reglerna såna här på vårt område att man MÅSTE ha sophämtning varannan vecka oberoende om man behöver eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar