söndag 28 november 2010

Färgämnen i godis


Igår fick barnen som jag skrev tidigare godis av farfar. Lördag är godisdag så de åt för allt vad tygen höll. Jag hade skannat igenom förpackningarna och de var helt okej (åtminstone ur färgämnessynvinkel). Men ändå blev barnen skräniga och började bara rusa runt utan att lyssna på vad vi sade. På kvällen tittade jag noggrannare och hittade två azofärger, E102 och E129 på slickepinnarna, för övrigt bestod de av socker och glukossirpa (också socker) och citronsyra. De hade fått en lång rad med orange slickepinnar och två barn hade hunnit äta sammanlagt åtta av slickepinnarna och mycket annat godis (socker). Slickepinnarna var tillverkade i Mexico.

Jag har en lista på färgämnen på en lapp här hemma.

E102, E104, E110, E122, E124, E129

Det är färgämnen som kallas Azofärger. De misstänks vara allergiframkallande och enligt vissa forskare misstänks de också vara beteendestörande, åtminstone i kombination med vissa andra ämnen. I EU är de inte förbjudna, men vissa länder har tidigare innan EU-inträdet haft dem som förbjudna tillsatsämnen.

Jag tänker inte vänta på att storebror EU ska ta sitt förnuft till fånga. I vårt hus är färgämnena förbjudna och slickepinnarna åker i soporna idag. Någon kanske tycker att jag inbillar mig, men jag kan nästan alltid säga när barnen har fått i sig azofärger, eftersom de bara får godis en gång i veckan och då oftast sånt som INTE innehåller azofärger.

Livsmedelssäkerhetsverket E-nyckel
En artikel i Råd och Rön om azofärger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar