lördag 12 februari 2011

Bästa LCHF chokladkakan hittills

Idag kände min man sig inspirerad att baka. Det här receptet fanns på A la Karppi och vi tycker att det här är den bästa LCHF kakan hittills som vi prövat på. Förutsättningen är förstås att man inte ätit socker på ett tag och att man tycker om mörk choklad. Och så är det ju de ekologiska ingredienserna och äkta smör, förstås, goda ingredienser ger god kaka.

Mockarutor LCHF

Botten:
3 ekoägg
½ dl ekogrädde
½ dl smält smör
2-3 msk ekokakaopulver (eller mer enligt smak)
0,6 dl ekokokosmjöl
1 tsk bakpulver
3-4 msk honung (man kan sätta enligt egen smak och hur söt man vill ha den. Enligt originalreceptet ska man använda sötningsmedel, men vi brukar undvika såna. Vi hade flytande ekologisk honung hemma. Den bästa honungen ur hälsosynvinkel är "hård", alltså icke-flytande som man måste ta med sked, men jag vet inte hur den skulle fungera här)

Fyllning:
100 gr mörk choklad (minst 70 % rättvisemärkt)
1-2 msk ekogrädde
1-2 msk smör
Ev. ekokokosflingor

Vispa äggen och tillsätt det smälta smöret och grädden. De torra ingredienserna blandas samman och siktas ner i äggsmeten. Blanda.
Häll i en 25 cm stor pajform eller en fyrkantig form i storleken 18x 25 cm, vars botten är täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 min.
Smält chokladen i vattenbad och blanda i de övriga ingredienserna. Bred fyllningen på den avsvalnade bottnen. Strössla eventuellt över kokosflingor, eller låt kakan vara som den är. Med kokosflingor på liknar den mockarutor, men detta är en betydligt lyxigare variant än vanliga mockarutor.

En sats räcker till ca 8 bitar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar