En av förra veckans intressanta grejer var seminariet om hållbar utveckling som jag var på. Där talade bland annat Erkki Hiltunen som är forskningsledare på Vasa energiinstitut, om hur man bygger energieffektivt. Byggande är ju definitivt inte min starka sida, men jag fastnade ändå för några saker som han sa, eftersom de inte i första hand handlade så mycket om byggnadsteknik (han pratade nog om det också, men det gick lite över huvudet på mig) utan mer om andra faktorer.
Till exempel så talade han om att det är viktigt redan när man planerar ett område att tomterna ritas ut så att man kan bygga hus som kan ta tillvara den passiva solenergin. Han sa att den idealiska platsen för ett hus är i en sydsluttning där det inte är blåsigt och att man helst ska placera stora fönster i sydriktning. Dessutom ska man tänka på husets form och rumsplaceringen, helst ett så fyrkantigt hus som möjligt. Enligt honom är de s.k. frontmannahusen, som byggdes i Finland efter andra världskriget fortfarande väldigt bra ur den synvinkeln, eftersom de inte har så mycket utsida jämfört med insida (det där var min tolkning av det han sa). Dessutom är det viktigt att isolera bra (men inte för bra), men lika viktigt är att tänka på hur man använder energi och varmt vatten. Vilket byggnadsmaterial man använder är också en viktig fråga. Dessutom är det bra att ha lövträd söder om huset, de skyddar mot solen på sommaren och släpper igenom allt ljus som finns på vintern. Förutom det är det bra att tänka på vad det finns för service i området (eller för planerare att planera in den). Han berättade också att enligt en undersökning som gjorts så svarar en stor del av dem som byggt hus att det de skulle göra annorlunda idag, om de byggde på nytt, är att de skulle bygga ett mindre hus än de har nu.
Det finns alltså många saker man kan tänka på för att öka energieffektiviteten utan att för den skull behöva vara byggnadsingenjör. Till min glädje insåg jag att vi har lyckats genomföra ganska många av de här sakerna fast vi inte var så strukturerade när det gäller energieffektivitet när vi byggde vårt hus för fem år sen. Men för oss var det i alla fall väldigt viktigt att hitta en tomt med söderläge och möjlighet att bygga huset så att alla stora fönster var vända mot söder. Mest för att jag ville ha så mycket solljus som möjligt till mina grönväxter, som jag sedermera inte orkade sköta om på grund av tre barn och krävande jobb. Men solen har vi njutit av i alla fall! :)
Att vi har ett nästan fyrkantigt hus berodde på att det också är det billigaste sättet att bygga. Att det inte är så superstort ( i förhållande till hur många som bor i det) beror på att vi hela tiden tänkt att vi inte vill ha några onödiga kvadratmetrar att värma upp. Det är visserligen inte lika effektivt som ett frontmannahus, men i alla fall... Där vill jag dessutom slå ett slag för tillgänglighet, vilket var orsaken till att vi byggde ett envåningshus. Om man bygger i två våningar så är det viktigt att komma ihåg att se till att alla viktiga funktioner finns i första våningen, alltså kök, badrum, vardagsrum, klädvårdsrum och åtminstone ett sovrum. Det är väldigt många som i något skede av sitt liv inte klarar av att komma upp för trapporna till andra våningen och då är det väldigt svårt om det tex inte finns något sovrum på första våningen. Det har inte med energieffektivitet att göra, men jag tycker av förekommen anledning att det är en viktig sak att tänka på.
Riktig energieffektivitet får inte öka utgifterna på något annat område, sa Hiltunen. Det var bra sagt, tycker jag.