söndag 30 augusti 2009

Höstlykta


Är SÅ nöjd över mitt senaste loppisfynd, en utelykta i modern stil av Pernille Vea från danska Menu. Någon blev nöjd över att få 5 € för sin onödiga pryl (som kostar 44 € på nätet, kollade just) och jag fick äntligen styr på min problemkruka, som blev hur stilig som helst (i mina ögon i alla fall) :)

Pengar och lycka och frivillig enkelhet

Håller för tillfället på och läser en bok som heter "Pengar och lycka". Den handlar om vad lycka är, men jag försöker hela tiden läsa den med "frivillig enkelhetsglasögon". Det har de senaste åren gjorts flera undersökningar om vad lycka är och vad som "krävs" för att man ska vara lycklig. Den som säger att pengar inte betyder något har troligtvis aldrig haft så lite pengar att de inte har räckt till både mat och räkningar, men efter det ökar inte pengar lyckan. I den här boken konstateras att en viss levnadsstandard är nödvändig för de flesta människor för att de ska uppfatta sig som lyckliga. Men det viktigaste är familj, vänner, ett bra förhållande, ett jobb som man trivs någorlunda bra med och ett hem där man kan känna sig avslappnad och trygg och någorlunda stabila förhållanden i samhället där man bor och god hälsa . Men sen ökar inte lyckan för att huset blir större och bilen nyare och lönen stiger till skyarna. Någonstans finns en skärningspunkt, där man har allt man behöver och mera materiellt egentligen tär mera på lyckan än ökar den. Jag har inte läst boken färdigt ännu, så jag vet inte om det finns någon slutsats där om den ultimata punkten. Men jag tänker mig att väldigt många i Nordeuropa redan har passerat den där punkten. Det blir inte bättre nu, det blir sämre om alla bara fortsätter att jaga högre levnadsstandard och mera saker.

Det är där som frivillig enkelhet kommer in i bilden. Att välja att trappa ner. Enligt ovannämnda bok så kan man klara sänkt levnadsstandard om man vet att det är tillfälligt. Som exempel att man kan trivas bra i en stuga i skärgården hela sommaren, fast där inte finns några som helst bekvämligheter, eftersom man vet att man har allt hemma i stan sen när hösten kommer. Hur stämmer det med frivillig enkelhet? I och för sig är det väl få som bestämmer sig för att leva helt utan moderna bekvämligheter, utan i stället lägger man sina bekvämligheter på någon viss nivå och har kanske någon grej som man inte vill avstå från, medan man har annat som man mer än gärna avstår från. Ingår det i frivilligheten att man vet att det i alla fall teoretiskt sett skulle gå att gå tillbaka till en högre levnadsstandard, är frivillig enkelhet, på ett teoretiskt plan, tillfälligt? Men vad jag har förstått så är det få som längtar tillbaka till sin förra "slösaktigare" (på pengar, naturresurser osv) livsstil, eftersom den ändå inte ger något mera.

Hur är det då om man redan har knapert med pengar? Kan man då välja enkelhet, kan den vara frivillig? Om man inte vet med sig att man skulle kunna öka på sina inkomster om man vill eller skaffa något om man bestämde sig för det. Jo, det finns nog starka människor som har gjort enkelheten till en levnadskonst, utan att någongång ens ha varit inne i något konsumtionsekorrhjul. Men hur är det med ensamstående mamman som funderar på vilka räkningar hon ska lämna obetalda för att ha råd att köpa mat och det som barnet önskar sig, för att "alla andra" har det? "Nej, du, Pelle, vi köper inte kläder av det märket, för vi har valt frivillig enkelhet och nu äter vi bara gröt och vegetariskt fram tills på torsdag när nästa lön kommer, eftersom vi har valt en enkel livsstil ."

lördag 29 augusti 2009

Bambu


Bambu lär vara en växt som är både snabbväxande, miljövänlig och hållbar som material. Inom möbelbranschen är bambu på kommande. Min ryggmärgsreflex säger mig att jag föredrar möbler tillverkade här i hemlandet av björk och furu, men bambu är nog något att börja lägga märke till, i alla fall. Bambu växer snabbt och lätt och kräver inga särskilda förhållanden och inga bekämpningsmedel eller konstgödsel (i sitt rätta klimat förstås, inte i kalla Norden), så den hotar inga regnskogar eller odlingsmarker i första hand i alla fall. Alla gånger bättre än regnskogsträslag och konventionellt odlad bomull.

Har faktiskt hittat strumpor och en tunika i bambufiber, förresten. Här finns mera ser jag:
http://kauppa.yalo.fi/

Kanske någon har börjat tillverka gardiner också av bambufiber? (Och då menar jag inte såna som ser ut som små bamburör i rad, utan som textilier) Det skriver jag in på önskelistan!

onsdag 26 augusti 2009

Inredning

Inredning är ett av mina stora intressen, trots att jag inte har bloggat om det nästan alls. Inredning är ju något som "alla" sysslar med just nu, men jag kommer fortsättningsvis att vara intresserad när trenden tar slut och jag har varit intresserad långt innan det blev trendigt. På natten, om jag inte kan sova brukar jag ligga och fundera ut hur jag skulle inreda någon lägenhet som jag har varit i. Det har jag gjort så länge jag kan minnas nästan.

Dessvärre är inredning många gånger det samma som konsumtion. Lite som med kläder som man köper för att man vill ha variation och något nytt, inte för att det gamla är utslitet och obrukbart. Just nu håller jag på och funderar ut vad inredning är för mig UTAN att det för den skull ska vara bara frågan om att köpa nytt och byta ut och konsumera.

Det skulle ju kunna vara att köpa begagnat. Ja, vi har en hel del begagnade möbler och har hittat en del prylar på loppis, men då ska det enkelt och av god kvalitet. Jag uppskattar att andra fyndar gamla ruckel till möbler på auktion och fixar upp dem och jag kan se skönheten i det, men det är inte något för mig. Inte just nu, just i det här huset i alla fall. Däremot drömmer jag om att fynda moderna klassiker från 50-60-talet...

Om vi köper nya möbler så ska de vara väl genomtänkta, av hög kvalitet och tillverkade i Finland och i neutrala färger, så att vi kan ha dem länge och inte tröttnar på dem och så att de inte går sönder. Om de är dyra så sparar vi till dem. Såna möbler som någon förhoppningsvis skulle vilja köpa på en auktion i framtiden. För möbler borde väl inte vara något som man byter ut vartannat år när man tröttnat på färgen?

Hur gör man med textilier då? Eventuella loppisfynd klarar nog inte våra stora fönster. Nå, man kan ju argumentera såhär: Eftersom möblerna är de samma från år till år, så är det ju väldigt miljövänligt och bra. Då kan man kosta på sig att byta ut textilierna och variera på det viset, istället för att föra en soffa till återvinningen. Jag har inget rätt svar... Vi har inte bytt ut en enda gardintrasa sen jag fick upp ögonen för under vilka förhållanden som bomull produceras... Finns det fair trade gardiner??? Ha, ha, ha...

Jag vill ju inte att någon ska komma in i vårt hus om si sådär sjutton år och fråga om vi flyttade in år 2006, eftersom allting i vårt hus är så ... just det , 2006...

Huvudsaken att man trivs i sitt hem, inte att det följer alla trender, brukar många säga. Jo, det är sant och jag håller med. Inredning är ju egentligen mera att hitta de nya kombinationerna, kläcka nya ide'er, använda något på ett nytt sätt, hitta harmoni, så att man själv trivs.

Men jag skulle vilja ha nya gardiner i sovrummet...

måndag 24 augusti 2009

Eko läggs ner...

Läste just en vid det här laget ganska gammal nyhet (från juni) att tidningen EcoQueen, som lanserades för bara ett år sen läggs ner eller läggs på is, för den har inte fått tillräckligt med köpare eller prenumeranter.

Varför bryr jag mig om det, jag som inte själv heller har köpt tidningen (bara fått ett nummer)? jo, för att det är så typiskt för så många saker med förnamnet eko... Det är så få som väljer ekologiskt och de som gör det funderar ofta extra noga på vad de köper och inte köper och kanske bara skaffar något ibland. Alldeles för sällan för att upprätthålla marknaden... Och inte kan man ju köpa något bara för köpandets skull eller för att understöda någon... Ett dilemma...

fredag 21 augusti 2009

Sommarens största händelser

Vår färska förskoleflicka skulle traditionsenligt berätta vad hon gjort under sommarlovet. Döm om min förvåning när en av sommarens mest minnesvärda händelser var att vi hade åkt buss till Jakobstad! Det enkla kan vara det stora!

För några år sedan när äldsta barnet hade fått bekanta sig med korna på en bondgård och ge lite mat till dem och fått åka traktor ville han inte hem därifrån längre. På hemvägen konstaterade han i alla fall nöjt att det hade varit det roligaste på hela sommaren. Då hade vi nyligen varit både på nöjesfält, badanläggning och djurpark och andra (dyra) familjefällor.

Klimathot och klimathotsmisstro

Är jordens klimat hotat av mänskliga tilltag eller är eventuella förändringar bara en naturlig del av jordens naturligt växlande klimat? Vissa påstår att så gott som alla klimatforskare är eniga om att människan har sin hand med i spelet och att vi går mot en global uppvärmning av jorden. Skeptiker påstår att det bara är propaganda och att det alltid har förekommit klimatförändringar.

Om man tror, eller anser sig veta, att eventuella klimatförändringar bara är en återhämtning från den senaste istiden, vad är det då man egentligen vill säga? Jo, fortsätt som vanligt bara, ingenting vi gör rubbar klimatet, allt fortsätter som vanligt i jordens egna stora cykler. Låt Kinas och Indiens och USA:S industrier släppa ut så mycket koldioxid de bara orkar och hinner, utveckla större och snabbare flyg och bilar och konsumera så mycket du bara förmår och dumpa det du tröttnat på, för det är ju bra för ekonomin och det finns alltid nya, fattiga länder dit man kan flytta produktionen, om någon börjar bete sig för bångstyrigt och börjar kräva onödiga miljöhänsyn och löjliga mänskliga rättigheter.

Jag har inte studerat klimatforskningen, så jag kan inte veta säkert att jorden håller på att värmas upp. Men jag tror på det. För det finns så många indikatorer som säger att det mänskligheten har hållit på med de senaste tiotals åren MÅSTE ju få några konsekvenser någonstans. Västvärldens befolkning konsumerar flera gånger mer än vad jordens resurser skulle tillåta, bil- och flygresorna har ökat enormt, kläder produceras och används och kasseras i en rasande takt, precis som elektronik och allt annat som går att sälja och köpa. Nu och då kan man läsa om forskare som varnar att naturresurserna kommer att ta slut inom några tiotals år. Det talas om olja, gas, metaller... Barn föds med missbildningar och skador som misstänks bero på miljöförstöring i industriområden. Barn bor och livnär sig på enorma soptippar. De stora städernas uppmätta luftföroreningar är enorma. Jag vet inte om det är ett hot mot klimatet, men alla gånger ett hot mot mänskligheten.

Kanske klimatskeptikerna har rätt, kanske jorden inte värms upp eller kanske bara inom en naturlig cykel. Men problemen är inte ur världen för det, för även om det inte skulle vara någon fara med ett par grader till i den globala medeltemperaturen, så håller vi ju med god fart på att förstöra levnadsförhållandena för en stor del av jordens invånare i alla fall. Och senast den dagen naturresurserna tar slut måste vi börja fundera på hur vi ska klara oss vidare. Redan nu finns det många som inte ens har rent vatten.

torsdag 20 augusti 2009

Läst i tidningen i dag

Idag hade Patrik Hagman skrivit bra i VBL om konventionella bönder och riktiga (dvs ekologiskt odlande). Så här avslutar han:

"Det är hiskeligt svårt att göra något åt de globala miljöfrågorna, till och med om man heter Obama i efternamn. Men det är en sak vi alla kan göra, och det är inte ens särskilt svårt. Genom att gå in för att satsa några tior i månaden på att stöda ekologiskt jordbruk kan vi faktiskt förflytta oss från den sidan av samhället som bidrar till problemen i vår värld till den sida som bidrar till lösningen."

onsdag 19 augusti 2009

Hemlige kocken kommer till Vasa

Den 22.10 kommer Mats-Eric Nilsson, som har skrivit "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" till Vasa. Dit ska jag!

tisdag 18 augusti 2009

Tammerfors

Vi har varit på en skön tu man hand helg i Tammerfors, mannen och jag. Det händer inte så ofta att vi har möjlighet till det, men nu hade vi det. Det var så fint där, råkade vara soligt och rätt varmt för att vara augusti. Vi gjorde inte så mycket speciellt, men alla småbarnsföräldrar vet i alla fall att det redan i sig är speciellt att få vara tillsammans i två dygn utan att bli avbrutna en enda gång, inte behöva torka en enda rumpa eller ett enda golv, inte laga mat och städa och tvätta och diska och att få gå i lugn och ro på stan. Vi var också på bio, men det var helgens definitiva bottennapp - tyvärr. Bruno (jag orkar inte leta efter det där tyska u:et), som är en av de mest sedda filmerna just för tillfället var inte något för en romantiskt weekend i alla fall! Jag gillade den inte! Jag blev faktiskt riktigt förvånad att jag tyckte att den var SÅ dålig, så mycket publicitet som den fått och så många kändisar som är med i den...

Tammerfors, däremot är en fantastiskt fin stad, tycker jag. Forsen, sjöarna, den gamla fabriksmiljön, vackra parker, kulturutbudet... för att inte tala om att jag är avundsjuk på alla ekobutiker som finns där, och de små fina second hand butikerna... Kul var det också att hotellet som vi bodde på mitt i stan var miljömärkt (svanenmärkt) och gjorde sitt bästa för att spara på energi och vatten. Där serverades en del ekoprodukter till frukost också och man fick sortera sitt skräp på hotellrummet och så fick man låna cyklar i receptionen. Kul!

Så var vi också på en restaurang som var en upplevelse i sig, Ravintola Viikinki, som var inredd i vikingstil in i minsta detalj och hela menyn var inspirerad av mat från vikingatiden. Ett kul ställe för par, familjer och hela jobbgänget!

onsdag 12 augusti 2009

tisdag 11 augusti 2009

Flytt

Har nyligen flyttat över den här bloggen från ett annat ställe hit. De förra kommentarerna har inte hängt med.

söndag 9 augusti 2009

Chockdoktrinen

Har gett mig in på en bok som inte hör till de mest lättsmälta, nämligen "Chockdoktrinen" av Naomi Klein (som också har skrivit No Logo). Det är inte lätt att på några rader riktigt sammanfatta vad den handlar om, men det är i alla fall en omfattande och svidande kritik mot det som hon kallar katastrofkapitalismen. Hon visar hur några få mäktiga män har lyckats införa en mycket rå kapitalism i länder typ Ryssland, Kina, Sydafrika och flera sydamerikanska länder på bekostnad av folkets väl och ve och med mycket, mycket fakta i bakfickan berättar hon hur länderna i princip har blivit utsålda. De få utvalda rika har blivit enormt mycket rikare, medan alla andra har blivit mycket fattigare. Ide´n är att det händer något chockartat, tex att en diktatur faller eller ett stort område drabbas av en naturkatastrof, krig, terror och just vid det tillfället, när alla är i chocktillstånd, passar man på att stifta en hel arsenal med nya lagar som gör det möjligt att privatisera och sälja ut allt som staten har ägt och i frihetens namn överflyttas ägandet då till de få redan rika, medan resten blir arbetslösa, utarmade utan möjligheter att påverka sin framtid. Men börskurserna stiger. Det hon lyfter fram är att förutsättningen för att det här ska kunna ske är att demokrati för en tid läggs på undantag, därför att får folket demokratiskt vara med och säga till vad de vill ha, så vill de ha en jämn fördelning, inte att några få rika blir ännu rikare.


Om Kina skriver hon tex såhär efter kommunismens fall och efter massakern på Himmelska fridens torg:

"Det var denna reformvåg som förvandlade Kina till världens svältlönefabrik och gjorde landet till den perfekta platsen för underleverantörer till snart sagt alla planetens multinationella bolag. Inget land erbjöd mer lukrativa villkor än Kina: låga skatter och tullar, mutbara tjänstemän och framför allt gott om lågavlönade arbetare som i många år skulle vara ovilliga att kräva anständiga löner eller det mest elementära arbetarskydd av rädsla för våldsamma repressalier.
Arrangemanget har varit till nytta för både utländska investerare och för partiet. Enligt en undersökning från år 2006 är 90 producent av Kinas miljardärer barn till kommunistiska partifunktionärer. Ungefär 2900 av dessa partiets ätteläggar - så kallade unga furstar - kontrollerar 260 miljarder dollar."

Man känner sig maktlös, när man läser om dessa skrupelfria män (högt uppsatta inom universitet, Världsbanken och andra viktiga positioner) som styr... Men jag - lilla myra - försöker i alla fall att säga mitt genom att så långt jag bara kan öva mig i att tänka kritiskt och göra det i varje litet val jag gör... Kanske det inte hjälper, men jag vill ändå tro på demokrati och inte att pengar styr världen...

lördag 8 augusti 2009

Vill ha... 100 % ekologisk bomull


Idag fick jag några minuter över på stan, så jag var in och tittade på Dopp där de säljer Jackpots kläder. Och ja, nästan alla kläderna som hade kommit in nu var gjorda i 100 % ekologiskt bomull. Hur fina som helst... Men jag får nog lov att vänta på någon rea, om den kommer...

Var också in till Karisma som finns några steg därifrån och frågade om de hade något i ekologiskt odlad bomull. Försäljaren blev helt ställd, men drog sig sedan till minnes att de en gång hade haft en herrskjorta, men just nu hittade hon inget. Jag tycker att det är lite konstigt, eftersom där finns många svenska kvalitetsmärken, som Filippa K. Är det verkligen inget av dem som satsat på ekologiskt odlad bomull?


I affären mitt emot på andra sidan gatan, Benetton alltså, visste försäljaren (efter att ha sprungit ner i källaren och frågat någon) att de någon gång hade haft något, men just nu hade de ingenting i ekologisk bomull...

torsdag 6 augusti 2009

Jackpot har ekologiska kläder

Jag läste i en tidning i går (något av det jag lånat har jag visst hunnit läsa i alla fall) att Jackpot har kläder gjorda av ekologiska material. Har inte hunnit vara till affären där kläderna säljs och titta ännu, men hoppas att det gäller i Finland också.

Och här är gulliga barnkläder...
http://www.ecokid.se/

Här finns en inspirationsguide för miljövänliga val
http://www.ekolifestyle.se/

Den här veckan...

...har de mindre barnen har börjat på sina dagis igen... har takten skruvats upp sakta men säkert på jobbet igen (vill inte...)
... har kvällarna känts alldeles för korta, fast de fortfarande är långa
... har jag har lånat en massa böcker och tidningar som jag inte har läst, eftersom jag plötsligt, trots flera skeptiska år, har gått med i Facebook
... har jag cyklat hem från jobbet varje dag och bättrat på min cykeltid från över 30 minuter till dryga 25 minuter (det har alltså skett under sommarens lopp, inte den här veckan)
... har många frågat mig var man kan köpa tvättnötter
... har jag skördat asiatiska kålblad
... har jag njutit av fina augustidagar
... plockat blåbär till en paj