fredag 21 augusti 2009

Klimathot och klimathotsmisstro

Är jordens klimat hotat av mänskliga tilltag eller är eventuella förändringar bara en naturlig del av jordens naturligt växlande klimat? Vissa påstår att så gott som alla klimatforskare är eniga om att människan har sin hand med i spelet och att vi går mot en global uppvärmning av jorden. Skeptiker påstår att det bara är propaganda och att det alltid har förekommit klimatförändringar.

Om man tror, eller anser sig veta, att eventuella klimatförändringar bara är en återhämtning från den senaste istiden, vad är det då man egentligen vill säga? Jo, fortsätt som vanligt bara, ingenting vi gör rubbar klimatet, allt fortsätter som vanligt i jordens egna stora cykler. Låt Kinas och Indiens och USA:S industrier släppa ut så mycket koldioxid de bara orkar och hinner, utveckla större och snabbare flyg och bilar och konsumera så mycket du bara förmår och dumpa det du tröttnat på, för det är ju bra för ekonomin och det finns alltid nya, fattiga länder dit man kan flytta produktionen, om någon börjar bete sig för bångstyrigt och börjar kräva onödiga miljöhänsyn och löjliga mänskliga rättigheter.

Jag har inte studerat klimatforskningen, så jag kan inte veta säkert att jorden håller på att värmas upp. Men jag tror på det. För det finns så många indikatorer som säger att det mänskligheten har hållit på med de senaste tiotals åren MÅSTE ju få några konsekvenser någonstans. Västvärldens befolkning konsumerar flera gånger mer än vad jordens resurser skulle tillåta, bil- och flygresorna har ökat enormt, kläder produceras och används och kasseras i en rasande takt, precis som elektronik och allt annat som går att sälja och köpa. Nu och då kan man läsa om forskare som varnar att naturresurserna kommer att ta slut inom några tiotals år. Det talas om olja, gas, metaller... Barn föds med missbildningar och skador som misstänks bero på miljöförstöring i industriområden. Barn bor och livnär sig på enorma soptippar. De stora städernas uppmätta luftföroreningar är enorma. Jag vet inte om det är ett hot mot klimatet, men alla gånger ett hot mot mänskligheten.

Kanske klimatskeptikerna har rätt, kanske jorden inte värms upp eller kanske bara inom en naturlig cykel. Men problemen är inte ur världen för det, för även om det inte skulle vara någon fara med ett par grader till i den globala medeltemperaturen, så håller vi ju med god fart på att förstöra levnadsförhållandena för en stor del av jordens invånare i alla fall. Och senast den dagen naturresurserna tar slut måste vi börja fundera på hur vi ska klara oss vidare. Redan nu finns det många som inte ens har rent vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar