onsdag 8 september 2010

Ekokosmetik i Vasa

Kosmetik, det är en riktig djungel det. Det finns tusentals ämnen som är tillåtna eller åtminstone inte förbjudna att använda i kosmetik, och det finns en del forskning om hur enskilda ämnen påverkar kroppen, men inte hur en coctail av olika kemikalier påverkar en människa. Hormonpåverkande ämnen (tex depression, svårigheter att få barn) , cancerframkallande ämnen, allergiframkallande ämnen, you name it. Men kosmetikaindustrin är en storindustri och en massiv lobbare, som inte kommer att låta EU stifta några strängare lagar. Det är naivt att tro att myndigheterna skyddar oss på det här området, det är nog så att var och en får se till själv att hålla kemikaliemängderna nere, för ingen annan gör det.

Som tur är finns det en hel del ekologiskt producerade produkter inom kosmetik också. På Ekosoppi i Vasa hittar man en hel del (de har tex. inhemska Ole hyvä och AM och tyska Sante), men bästa stället (som jag hittat) är kanske ändå Kicks i HS-center. Där har de några olika serier och alla ekoserierna är utmärkta med Natural Choice. De har tex Weleda, Dr. Hauschka, Kibio, Estele & Thild, BalmBalm och REN.

Om man vet vad man vill ha och är villig att beställa mer på en gång (eller tillsammans med någon) så är det allra billigast att beställa tex från Tyskland. Då får man produkterna till ett pris som är 50-70 % av vad man är tvungen att betala här. Här har min syster och jag beställt: www.biologisch24.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar