söndag 26 september 2010

Tips på miljövänliga golvmaterial

(Bilden är från Korkkitrio)
Till F och alla andra som vill läsa.

När vi planerade vårt hus för ca 5 år sen tänkte jag inte mycket på miljöfrågor. Som tur var visade sig många av våra lösningar vara helt bra också ur miljösynvinkel (vi tänkte på att välja inhemskt ganska långt). Men när det gäller golv så skulle jag tänka helt annorlunda idag. Vi har ett laminatgolv. (Nu lever vi ju med det här golvet och det är inget att göra åt det, för det sämsta alternativet skulle ju vara att riva ut det nu och sätta in ett annat istället).

Något som jag åtminstone inte stötte på eller lade märke till när vi valde golv är KORK.
Idag finns det många fina golv som är gjorda av miljövänligt korkmaterial eller en blandning av linolja, korksmulor och trä. Kork är dessutom bra på det viset att det är värmeisolerande och på det viset skönt att gå på.

Tex en firma som heter Wicanders har olika slags korkgolv - CorkComfort (sidan är på finska). Korkgolvet behöver inte alls se ut som en "korkmatta" utan kan ha olika färger och ytor.

På Prisma i Vasa säljs korkgolv av märket Triofloor och Villes Parkett på Stationsgatan 39 säljer också CorkComfort (Korkkitrio) och är representant för en firma som heter Korkkipiste.

K-rauta vet jag också att det finns korkgolv, men jag hittade inte dem på nätet och kan därför inte säga vilket av märkena det är.

Ett annat alternativ är LINOLEUM som också är gjort av miljövänliga material. Tex Tarkett har många olika linoleumgolv att välja på. De borde finnas både hos Villes parkett och Vasa färg. Linoleum är uppbyggt av förnyelsebara råvaror som linolja, kork och trämjöl. Dessutom ingår harts, naturliga färgpigment och juteväv.

Av misstag råkade jag googla fram att det finns bambugolv på Bambukompaniet (från Sverige) och också en finsk firma KES Fenlan , men dem kan jag inte säga något om, såg det första gången nu. Men det låter ju inte så tokigt heller.

Sen finns ju det gamla hederliga alternativet äkta trägolv, och då tror jag nog att jag skulle välja ett inhemskt träslag, om jag valde ett trägolv. Men det kräver lite mera arbete än att bara lägga in det. Det måste ju behandlas på ett eller annat sätt (miljövänligt då). Fördelen är ju att man i framtiden "bara" kan slipa upp det och behandla det på nytt så är det som nytt. Men det förutsätter ju då att man har kunskap och tid och ork.


lördag 25 september 2010

Företagsamhet när den är som bäst

Efter att ha skrivit ett kritiskt blogginlägg om att tjäna stora pengar så vill jag ändå säga att det är ju inte något fel i sig på att tjäna pengar, bara man inte gör det på bekostnad av allt annat som har ett värde.

En person, som jag beundrar och som jag tycker verkligen har lyckats kombinera det bästa av två världar är Seija Lukkala, som grundade företaget Globe Hope år 2003. Jag har skrivit om Globe Hope tidigare också, om jag inte minns fel. Seija Lukkala valdes i år till årets företagarkvinna och och hon har också fått andra utmärkelser. Hennes företagside' är ju att återanvända material, som redan finns här i världen på ett nytt sätt och på så viss skapa något roligt och användbart av något som kanske annars bara hade kastats bort. Globe Hope har aldrig använt pengar till reklam, för hon vill inte skapa ett behov som inte finns, men de har ju fått mycket uppmärksamhet i alla fall.

Jag hittade inte någon ordentlig artikel om henne på nätet, som skulle vara på svenska, men peppar.fi har i alla fall skrivit något som finns länkat här. Och en på finska finns här.

Ett kort bildspel om klimatförändringen

Klimatförändringen

Evig tillväxt eller nedväxt?

"Folk övertalas att spendera pengar de inte har
för att köpa saker de inte behöver
för att göra intryck som inte består
på människor de inte bryr sig om."
Tim Jackson
University of Sussex


Det där citatet från dagens VBL är så bra att jag helt enkelt måste ta med det på min blogg. Bra att minnas i alla sammanhang. Fortfarande är det ju ökad konsumtion och ökad tillväxt på alla fronter som är nyckeln till all slags framgång, om man får tro våra ledande politiker i alla fall. Åtminstone de manliga.

Jag funderar på om tanken på evig ekonomisk tillväxt inte ändå är framför allt ett "manligt" "problem". Om man generaliserar så är det ju männen som tjänar mest pengar, spenderar mest tid på arbetet, har de största förmögenheterna och gör de mest vågade penningplaceringarna och driver de största företagen (kanske allt det där räknas som positivt), men samtidigt är det ju också männen som dras med problemen som finns på baksidan av myntet, nämligen svaga sociala skyddsnät, alltså färre vänner, färre nära relationer (som håller också om man blir arbetslös eller sjuk), de spenderar mindre tid med sina barn/familjer och de dör tidigare i hjärt- och kärlsjukdomar efter att de har gjort av med en större andel naturresurser.

Innan jag fortsätter så vill jag påpeka att jag definitivt tycker att kvinnans euro ska vara lika mycket värd som mannens och man ska få lika lön för lika eller lika krävande arbete och jag är på alla sätt för jämlikhet, men jag skulle vilja påstå att ökad jämlikhet förutsätter att männen blir mer lika kvinnorna och inte att kvinnorna längre strävar till fler traditionellt manliga värden. Om man mäter i pengar så är ju männen faktiskt mer lyckade än kvinnorna, men om man inte låter pengarna vara måttstocken, så tycker jag faktiskt att färre kvinnor än män har gått på ideologin om evig tillväxt och samtidigt det negativa som den för med sig. Väldigt många kvinnor väljer att jobba mindre och spendera mera tid med sina barn och sina vänner. Många kvinnor väljer hellre ett jobb som ger mening än ett jobb som ger bra betalt (här finns nog andra mekanismer än personligt val också) och färre kvinnor jobbar övertid, men gärna deltid. Färre kvinnor låter hälsa och sociala relationer komma på andra plats och väljer hellre att göra de stora klippen och tjäna de riktigt stora pengarna. Pengar behöver ju inte vara motsatsen till lycka, men enbart stora pengar ger ingen automatisk lycka. (Mitt resonemang här gäller västvärlden, som redan har nått upp till en bra levnadsstandard, inte den s.k. tredje världen där kvinnornas tillgång till pengar och arbete definitivt behöver bli bättre).

Jag läste härom dagen om att någon forskare hade analyserat recessionen på Island och kommit fram till att det inte var en allmän recession som hade drabbat alla lika, utan den ekonomiska nedgången hade framför allt drabbat männen, inte kvinnorna. De flesta kvinnor, om jag förstod undersökningsresultaten rätt, hade kvar arbete och ungefär samma inkomster som tidigare, medan männen hade mist arbete och förmögenhet. Forskaren kallade det för en hecession.

Nu generaliserar jag igen, men jag skulle vilja påstå att det är kvinnorna som vet hur man ska leva att långsiktigt hållbart liv och männen som behöver avstå från sin ohållbara livsstil. Är det inte männen som också gillar de nyaste elektorniska prylarna och apparaterna och de stora bilarna? Är det inte kvinnorna som redan nu väljer bussen och tåget och männen som befolkar flygplatserna? Är det inte framför allt män som verkar ha behov av skrytbyggen, bensinslukare och kärnvapen?

Ursäkta mina grova generaliseringar, men jag tycker att det är dags att ge utrymme för flera definitoner av framgång och tillväxt än de traditionellt (manliga) ekonomiska.

söndag 19 september 2010

Tandkrämsfråga

En sak som jag undrar och som jag inte vet hur jag ska få svar på gäller tandkräm. Hurdan tandkräm ska man riktigt använda för att den ska vara bra för tänderna, skonsam mot kroppen och samtidigt bra för miljön?

Ekologisk tandkräm innehåller inte fluor (vad jag har kunnat hitta i alla fall) och fluorföreningar är något man ska undvika enligt många som vet något om saken. Men tandläkarna däremot säger att det är ingen skillnad vilken tandkräm man använder bara den innehåller fluor, för bara det skyddar mot hål.

Jag skulle vilja intervjua en tandläkare som är insatt i ekologiska frågor och höra vad han/hon säger!!!

Själv bytte jag till en ekologisk tandkräm utan fluor när jag fick höra om det farliga med fluor. Jag har provat på flera olika under flera månaders tid, kanske något halvår till och med. Men jag kände aldrig att mina tänder blev riktigt rena, hur mycket jag än borstade. Jag vet inte om det är bara en känsla eller fakta? Nu har alla i familjen igen konventionell tandkräm med fluor i. Jag är själv uppvuxen med "fluortanten" och plötsligt vågade jag inte riskera mina barns tandhälsa genom att de skulle växa upp helt utan fluor. Men vad gör fluoren med resten av kroppen? Vet inte, vet inte. Och är det lite eller mycket i tandkräm? Vet inte, vet inte.

Höststämning




fredag 17 september 2010

Hållbara och etiska textilier

Här är flera märken som man kan titta efter. Produkter med den här märkningen är ekologiska. Detta är en brittisk märkning.


Rättvisemärkta kläder.



Global ekologisk klädmärkning.




Ett exempel på märkning av ekologiska kläder.

Hur undvika giftiga kläder och textilier?

Vad ska man göra när man läser rapporter om gift i kläder och textilier? Det finns faktiskt producenter som har tänkt till och undviker gifter i sina produkter. Då går det förstås inte att bara titta på klädernas utseende och pris utan också att leta efter andra märkningar.

Rättvisemärkt är i första hand ett tecken på social rättvisa för producenterna, men oftast ingår också hänsyn till miljön.






Det Nordiska miljömärket, som har lite olika krav beroende på produkten, men man bedömer produktens hela livscykel.




EU:s miljömärkning.







Det här märket eller någon version av det är det vanligaste man kan se på kläder och andra textilier.










Inget av de här märkena i sig säger att kläderna är ekologiska. Kläder som är gjorda av ekologiskt producerad bomull, av bambufiber, återvinningsmaterial eller något annat miljövänligt material är oftast utmärkta skilt med en text eller klädaffärens eget märke.



torsdag 16 september 2010

Gift i t-shirts


Den finska konsumenttidningen Kuluttaja har testat vanliga t-shirts som säljs i vanliga affärer och hittat ftalater och miljögifter i många av dem. En av skjortorna var till och med tänkt för gravida. En annan var rosa med Hello Kitty på - kanske för barn och ungdomar?

Ftalater är allergiframkallande och/eller reproduktionsstörande, alltså såna som kan leda till nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador.

Hur sjukt är inte detta?

Och om kläderna innehåller såhär mycket gifter ännu när de nått butikshyllorna i Norden, hur mycket gifter ska inte de bli utsatta för som färgar och syr kläderna????

Mer finns att läsa om undersökningen i Kuluttaja.

söndag 12 september 2010

Så kan det gå när det regnar...

Om solen skiner brukar jag bli inspirerad att hitta på något att ändra om här hemma. Men det kan hända lika bra om det regnar, för då sitter man ju oftast inne och om det inte finns annat att göra så kan man tänka på inredning. Höst, eller vår eller vinter eller semester eller vad som helst duger också som svepskäl för att inredningstankarna ska sätta igång. Det minsta man kan göra är att möblera om lite, eller ta fram något som inte har varit framme på länge. Det sägs att man ska gömma undan en del av barnens leksaker, så är de som nya igen när man tar fram dem på nytt. Det funkar lika bra på vuxna, till och med fast man gör det själv. Vi gillar inte att ha mycket saker framme, så vi har bara några grejer i gången. Då får de andra "vila" i skåpet och så är de som nya igen när man nästa gång får lust med förändring. Konsumtionen ligger på ett minimum, men det man har haft undanstoppat ett tag känns som nytt igen!

Igår var vi ändå till en möbelaffär och tittade lite. Inte för att vi så ofta köper något där, mest brukar vi titta på sånt som jag har hittat på huutonet (alltså hur det ser ut i verkligheten) eller vad vi möjligtvis skulle kunna leta efter begagnat på nätet. Det är väl inte sånt man borde erkänna offentligt, men nu gör jag det. :) Just denna möbelaffär är för övrigt ett av de få ställena där jag känner ha-begäret stiga inom mig. Nu erkände jag det också. Och igår stod där något och ropade på oss, som vi inte kunde lämna kvar. En vit Ekobo-"pall" som absolut saknades i vårt vardagsrum, ett utställningsexemplar som var mycket billigare än normalt. Man tar sin virtuella checklista och kollar:

Behöver jag verkligen detta? Jaoooaa, njaa, behöver och behöver, men jag ööönskar mig en sån...
Tycker jag att den här är snygg och orkar se på den i mååånga år framöver? Japp.
Är den miljövänligt producerad? Ja, definitivt, gjord av bambu helt igenom. Bambu växer snabbt och nästan var som helst (på rätta breddgrader) och behöver inte konstbevattnas, binder CO2.
Har den som tillverkat den fått ordentligt betalt för sitt arbete? Ja, Ekobo har ett långvarigt och socialt rättvist samarbete med lokala hantverkare.
Är det en lokal produkt? Nej, det kan man ju med bästa vilja i världen inte påstå, inte om mitt lokala är Österbotten, Finland. Men jag stöder istället människor till ett hållbart liv i Vietnam.
Stämmer priset ihop med kvaliteten? Ja, absolut, speciellt med det här billigare utställningsexemplaret.
Vill jag fortfarande ha det om jag sover över natten och funderar på saken? Ja, tack!

Fyraåringen fick en ny favoritplats och en jättestor popcornsskål! (Och ja, om någon undrar, så är Double Bubble lampan som syns i bakgrunden köpt begagnad, precis som mattan och skåpet.)


Stentvättade jeans

Läste i tidningen idag att stentvättning av jeans är en livsfarlig syssla, eftersom det kommer stendamm från stenarna och stendammet lägger sig på lungorna, med i värsta fall dödlig utgång. Tack och lov fick nog av stentvättade jeans på 80-talet, och jag hoppas att 10-talets boom blir mycket kort. Var och en som vet om det här borde välja annat än stentvättat.

Även om det inte är hälsovådligt, så känns det nog mycket dumt med färdigt slitna jeans också. Det är ju faktiskt folk, som står och sliter dem. De måste ju emellanåt undra, där de står och sliter ut jeansen, vad det är för dumma människor som köper färdigt söndriga kläder.

Över huvud taget är det bra att köpa nya jeans med måtta. Det behövs ju tiotusentals liter vatten till produktionen av ett enda par jeans. Man kan ju räkna hur många liter vatten man har haft i sin garderob under sitt liv. Skulle säkert räcka till en simbassäng... Eller rättare sagt till rent dricksvatten åt många andra istället.


onsdag 8 september 2010

Ekokosmetik i Vasa

Kosmetik, det är en riktig djungel det. Det finns tusentals ämnen som är tillåtna eller åtminstone inte förbjudna att använda i kosmetik, och det finns en del forskning om hur enskilda ämnen påverkar kroppen, men inte hur en coctail av olika kemikalier påverkar en människa. Hormonpåverkande ämnen (tex depression, svårigheter att få barn) , cancerframkallande ämnen, allergiframkallande ämnen, you name it. Men kosmetikaindustrin är en storindustri och en massiv lobbare, som inte kommer att låta EU stifta några strängare lagar. Det är naivt att tro att myndigheterna skyddar oss på det här området, det är nog så att var och en får se till själv att hålla kemikaliemängderna nere, för ingen annan gör det.

Som tur är finns det en hel del ekologiskt producerade produkter inom kosmetik också. På Ekosoppi i Vasa hittar man en hel del (de har tex. inhemska Ole hyvä och AM och tyska Sante), men bästa stället (som jag hittat) är kanske ändå Kicks i HS-center. Där har de några olika serier och alla ekoserierna är utmärkta med Natural Choice. De har tex Weleda, Dr. Hauschka, Kibio, Estele & Thild, BalmBalm och REN.

Om man vet vad man vill ha och är villig att beställa mer på en gång (eller tillsammans med någon) så är det allra billigast att beställa tex från Tyskland. Då får man produkterna till ett pris som är 50-70 % av vad man är tvungen att betala här. Här har min syster och jag beställt: www.biologisch24.com

tisdag 7 september 2010

Mera om Home

Jag tittade på hela Home-filmen igår kväll på Youtube (se gårdagens inlägg) och jag kan inte riktigt släppa tankarna på den ännu. Tex att 20 % av jordens befolkning konsumerar 80 % av jordens resurser. Och inte bara konsumerar utan överkonsumerar. Jag hör ju till en av de där som är med och bildar 20 %, högst antagligen du också, om du är från Norden. Mina försök till miljövänlighet är ju bara just försök. De där 80 % funderar på hur de ska få mat för dagen och tak över huvudet och har inte ens möjlighet att "konsumera". Även om jag så mycket det går väljer det miljövänliga och ekologiska eller begagnade alternativet, lämnar jag ett större ekologiskt fotspår efter mig än merparten av jordens befolkning. Jag har möjlighet att välja och vraka bland matvaror och saker och fundera på hur jag vill bo och byta ut de saker jag har runt mig när jag "tröttnat", jag använder fossila bränslen och en massa apparater som går på el. Om alla på jordens yta levde som vi gör här i västvärlden så skulle det ju bli totalkatastrof. Vad är det då egentligen som säger att just jag har rätt att fortsätta leva såhär? Man talar om att medelklassen i tex Indien och Kina växer och med dem konsumtionen och antalet bilar och miljöproblem. Varför skulle de inte skaffa sig allt möjligt när du och jag gör det?

måndag 6 september 2010

HOME


Home är en fantastiskt vacker film som väcker många tankar av filmaren Yann Arthus-Bertrand, som också har gjort tv-serien "Earth from above" (Maa ilmasta på Jim och Nelonen). Hela filmen finns på YouTube att titta på och det är meningen att den ska spridas. Om inte internetuppkopplingen klarar det så finns det också att hyra för tillfället åtmisntone på Filmtown under namnet Maa.
Missa inte den. Hans "Earth from above" var i alla fall en riktigt ögonöppnare för mig och min man, som jag har skrivit om förut redan.

lördag 4 september 2010

Första äppelskörden!

Äntligen en varm och solig höstdag, så att jag kom mig för att gå och plocka ner vår allra första äppelskörd från vårt första äppelträd, det första vi planterade på vår gård efter att vi flyttat hit.
Nu blir det många äppelpajer och -kakor! Sylt har svärfar redan försett oss med!

Second hand men inte franskt eller danskt lantligt


Louise Poulsens Toldbod lampor från Huuto.net. Tack, M. för besväret! :)

Franskt lantligt kommer ingen att få se på denna blogg, men däremot har jag en förkärlek till raka linjer och finsk och nordisk modern design, som jag gärna letar på loppis eller huuto.net. Några saker hänger med för att de har känslovärde. Men jag är ingen samlare, så det är inte mycket som passerar genom "nålsögat" och det är inte mycket jag inte skulle kunna sälja bort, om det skulle bli för trångt...


Kalevalas årstavlor från 70-80-talet har jag fått till födelsedagen (mammas loppisfynd).
Men som sagt, jag är ingen samlare, så nu har jag tillräckligt många!




Second hand på loppis och på Huuto.net hittar jag det mesta "nya" som finns i vårt hem, bla. de här små Aaltovaserna och Modern Art lampan.


Gammalt finskt hantverk... Den här har hängt med länge redan och har stort värde för mig, för den kommer från min pappas farmors hem. Det var inte mycket som fanns i det hemmet...


Tidningsställ från Woodnotes - second hand från Huuto.net. Min man slipade upp trähandtagen och så var det som nytt igen.
Gardintyget är av ekologisk bomull. Hittades på Eurokangas, efter mycket botaniserande!


Det här skåpet köpte jag second hand av de förra ägarna till min första lägenhet som jag ägt. Senare är bordsytan uppslipad och lackad på Jupiter och så har vi satt nya knoppar.
Mattan, som skymtar där är också second hand från Huuto.net. Det var någon som inte tyckte att den passade deras inredning längre.


Den här har min mamma köpt på någon auktion för länge sen och gett till mig. Lite gammalt, som pricken på i.

onsdag 1 september 2010

Äntligen lite eko i möbelbranschen!



Äntligen någon i möbelbranschen i Finland, som har börjat tänka på miljön.

Det här gillar jag:

Närproducerat i en möbelfabrik nära mig - Pohjanmaan kaluste. Arbetsplatser.

Det ekologiska fotspåret har minimerats under soffornas hela "livslängd".

Sofforna har tillverkats av återvunnet material, material som kan återvinnas och ekologiskt producerat material.

Flera olika modeller och många tygalternativ. Skönt att det inte är bara ETT tyg som är grönt eller brunt och som det står Organic eller Eco på!?!

Klicka på länken här för att se mera: (tyvärr glömde de den svenska versionen i sin miljöiver):

Luonto - Organic furniture.