onsdag 25 maj 2011

Snabb, enkel och god ekoglass utan socker!

Vi har snöat in oss på hemmagjord glass. Vi äter det till efterrätt nästan varje veckoslut. Åtminstone för oss som inte äter socker nästan alls längre så är den hur god som helst. Men också sockerätare brukar gilla glassen.

Vispa två äggvitor, två äggulor och 2 dl grädde i tre skilda skålar och rör ihop försiktigt. I grädden kan man sätta i lite honung enligt smak om man vill ha glassen lite söt. I grädden kan man också sätta i eventuella andra smaktillsatser, som till exempel äkta vaniljpulver och/eller kakao och/eller riva i lite mörk choklad med potatisskalare. Sylt eller bär kan man också röra ner i den färdiga blandningen för att få nya smaker. Eller andra smaker efter vad man själv vill. Sen fryser man röran några timmar eller över natten och sen har man glass. Det här basreceptet fyller en större turkisk jogurtburk nästan (är den 1 liter eller mindre?). Vi använder ju förstås alltid ekologisk grädde och ekologiska ägg, särskilt ekoäggen gör glassen godare, tycker jag i alla fall.

Servera med en klick vispgrädde, valfria bär, frukter, hackad choklad, nötter eller vad du vill.

2 kommentarer:

  1. Svaret på frågan om yoghurtburken är att den är 1 liter.
    Sedan till funderingar kring ekogrädden. Den innehåller karragenan och jag har läst (allt man läser är sant ;-)) att det kanske inte är världens bästa tillsatsämne. Vet du mer?
    Själv använder jag vanliga grädden ännu men skulle gärna hitta ekogrädde utan tillsats.
    Ingen glassmaskin alltså?
    Mia

    SvaraRadera
  2. Nej, ingen glassmaskin behövs, bara en vanlig frys. Det där med karragenan skriver jag om i ett skilt inlägg.

    SvaraRadera