måndag 28 februari 2011

Dåliga hushållsmaskiner del 4 - dammsugaren

Jag skrev tidigare i februari om att vår centraldammsugare var "död". På grund av diskmaskinen som också krånglade lät vi centraldammsugaren stå och vänta. Diskberg stör på något sätt mer än dammråttor. Reparatören hade ju gärna erbjudit oss en ny genast för 500 €, men vi föredrog att köra med den gamla bildammsugaren så länge. Hutlöst!

Idag tog min kära make itu med dammsugaren, plockade bort allt från städskåpet, skruvade ner centralenheten från väggen och öppnade och tittade. Där hittade han en liten propp som hade gått, hoppades på det bästa och var och köpte en ny för 3,50 € och tadam vår dammsugare fungerar igen!

Huka er, dammråttor!

Och huka er hushållsmaskinsförsäljare!

Mera om spisluckor 2


Fortsättning:

Sen fick jag ett annat tips om att man kan torka av luckorna med fuktat hushållspapper. Det testar jag här.







Det första lagret gick igen bort riktigt bra.









Och det fortsatte att gå bort bra, men ett hushållspapper räckte bara till några drag, så jag fick ta mera. Och mera.
Till sist hade allt gått bort utom den svarta randen där nere. Den fick jag gnugga länge och väl.








Sammanlagt gick det åt tio hushållspapper innan jag var nöjd, men då var jag också nöjd med resultatet, det svarta var borta.






Så vilken metod var bäst av dessa tre? Alla metoder var bra, men ingen metod ensam var den totala vinnaren:

Min egen metod gav blankaste luckorna på snabbaste tiden, men lite klottigt jämfört med de andra metoderna.

Tidningsmetoden var minst kladdig och gav okej reslutat, om man tolererar lite svart i hörnen och att använda gammalt tidningspapper är ju riktigt miljövänligt.

Hushållspappersmetoden gav bättre resultat, men lite bär det emot att jag skulle vara tvungen att använda tjugo hushållspapper för att få båda luckorna rena. Jag försökte nog använda dem så långt det gick men de blev svarta små klimpar till sist.

Så ingen av metoderna vinner, men jag tänker införa en ny vinnarmetod:

Jag låter tidningspappret göra det snabba grovjobbet och sen swischar jag av det mera envisa med Universal Stone utan att behöva kladda eller gnugga. Om vi inte har Universal hemma så låter jag igen tidningspappret göra grovjobbet och sen gnuggar jag det envisa med fuktat hushållspapper så går det inte åt så mycket!

Mera om spisluckor 1


Jag fick två tips om hur man kan tvätta spisluckor lätt och miljövänligt efter mitt eget inlägg om hur man tvättar dem med Universal Stone.
Idag var de kanske inte riktigt, men nästan lika svarta (bakgrunden syns igenom) som för en dryg vecka sen så jag beslöt mig för att testa båda metoderna. Vi har två luckor på öppna spisen, så den ena torkade jag med tidningspapper och den andra med fuktat hushållspapper.


Här är den som jag torkade med tidningspapper.

Det första lagret sot gick bort jättelätt.







Sen fick jag ta i lite till för att få bort det tunnare bruna lagret och till sist fick jag gnugga riktigt ordentligt för att få bort det svarta i hörnen och några fläckar som inte tänkte ge med sig.








Så här blev resultatet efter att jag ännu polerat och gnuggat. Det fick godkänt av inspektören (min man) med förbehåll att det var mörkt ute. Själv var jag inte helt nöjd, eftersom jag tyckte att det blev en slags hinna kvar på glaset, som jag inte fick bort vare sig med svensk eller finsk lokaltidning. Men visst ser man elden, så jag ger metoden godkänt!

söndag 27 februari 2011

Min gula frukost

Så här såg min söndagsfrukost ut idag. Den stod jag mig många timmar på!

Ett kokt ekologiskt ägg, en portion kokosfrukost och på den lite naturell ekojoghurt och hjortron som svärmor plockat och 3 ostskivor av ekologisk edamost.

Den såg så gul och fin ut att jag måste ta ett foto...


Så här gör man kokosfrukost:

man blandar 0,75 dl ekokokosflingor, ett ägg och 30 gr smält smör och kör det i mikron i en liten skål i 1,5 min.
Vanliga vardagsmorgnar brukar det räcka med en sån med lite bär på för att jag ska klara mig till lunch. Det är ju inte riktigt lika närproducerat som en tallrik havregrynsgröt, men tack vare den (alltså att jag inte äter kolhydrater till frukost) har jag inte problem med blodsockerfall 1 - ½ timme före lunch. Ekosoppi säljer ekologiska kokosflingor.

fredag 25 februari 2011

Rik man eller fattig kvinna - vem är miljöbov?


Forskning visar att män förorsakar mera miljöutsläpp än kvinnor och rika människor mer än fattiga. Och män är oftare rika än kvinnor och har mera makt att besluta om miljöfrågor (eller ignorera dem). Om fler kvinnor hade mer att säga till om så kanske världen skulle se annorlunda ut. Intressant att mina personliga iakttagelser befräftas av forskningen...

Intressant också att denna forskare pratar om konsumtionsperspektivet, alltså att man inte bara kan räkna utsläppen per land (tex att Kina har väldigt stora utsläpp och tex. Sverige har rätt små) utan man måste ta hänsyn till hur mycket folk med sin personliga konsumtion påverkar utsläppen globalt, tex genom att köpa varor som importerats från Kina. Då ligger inte ansvaret bara på Kina, eller de länder dit produktionen flyttas för att sänka kostnaderna, utan också på länderna som konsumerar varorna.

Bilden är från NIKK.

onsdag 23 februari 2011

Dåliga hushållsmaskiner del 3

Diskmaskinen har återvänt hem! Dåliga hushållsmaskiner är åtminstone för tillfället lite fel rubrik, för nu diskar den på där alldeles tyst och försynt. Hoppas det fortsätter så! Om det lönade sig att reparera eller inte får räkningen (vi har inte fått den ännu...) och tiden utvisa, men just nu känns det som att det var ett bra val i alla fall att reparera och inte kassera!

söndag 20 februari 2011

Bara godare och godare...

Chokladkakan som min man gjorde förra veckan har nu fått en uppföljare: chokladbakelsen. Samma recept som föregående, men med dubbel sats gjord i en långpanna (om man inte vill ha så mycket och har en mindre form som är fyrkantig går det också med normal sats). Man skär kakan i lagom stora bitar (gör inte för stora bitar, för den är mastig), sätter på valfria bär eller fruktbitar och vispgrädde med äkta vanilj och så en till bit ovanpå. När alla bitarna är färdiga gör man chokladsåsen (inte dubbelsats) på stryker ett tunt lager på alla bitar. Låt chokladen stelna. Hur gott som helst! Till och med femåringen gillade det.

Assietten och koppen har jag köpt på Huutonet.
Så här skriver Kloka hem på sin websida om kemikalier i hemmet. Ännu en orsak att välja ekologiska material och begagnat:

Underbara sovrum!

Konstgjorda kemikalier i textilier, möbler och madrasser och mycket annat vi dagligen omger oss med har hittills inte uppmärksammats särskilt. Men en omvärdering är på gång. I en dammråtta från ett ordinärt hem kan man identifiera upp till etthundrafemtio olika kemikalier, varav flera klassade som särskilt farliga av EU. En del av dessa kemikalier bäddar vi ner oss i varje natt. De finns i madrasser, täcken, kuddar och lakan av konstgjorda material som polyuretan och syntetisk latex eller i behandlade textilier. Man kan skriva spaltmeter om kemikalier i hemmet och sovrummet men det redan sagda torde räcka för en störd nattsömn. Vi vill pusha för naturliga obehandlade material i sänghalmen – idag finns det många vackra eko påslakan, madrasser, kuddar och täcken att välja på. Sov gott!

Imorgon på YLE TV2 må 21.02.2011 kl 22.05 kommer ett program på finska som heter Väärennetty ruoka och handlar om tillsatsämnena och fusket med maten. Det finns säkert att se på YleAreena efter det.

fredag 18 februari 2011

Rena glasluckor på öppna spisen lätt och miljövänligt

Idag blev jag inspirerad av den starka solen, som sken in, att putsa glasluckorna på vår öppna spis. Vi har eldat i öppna spisen mest varje dag nu, när det är så kallt, så de var ordentligt svarta.









Som tur är blev vi ju tipsade om Universal Stone och jag tar alla tillfällen i akt att tipsa andra om detta fantastiska medel som biter på nästan allt och är miljövänligt och helt biologiskt nedbrytbart.

Man blöter svampen och doppar den i Universal Stone pastan. Pastan blir skummigare om svampen är tillräckligt fuktig. Sen börjar man torka av sotet. Det mesta löser upp sig genast, på de värsta ställena kan man få gnugga lite, men inte så mycket som med alla andra medel som jag provat.




När allt är upplöst kan man skölja av svampen och ta en gång till för att få bort det mesta.

Sen tar man och torkar av med en gammal, avlagd kökshanduk eller någon annan trasa. Om man hittar någon fläck som man missat tar man lite mera Universal Stone med avsköljd svamp och torkar av och så med trasan igen.






Sen har man rena, fina glasluckor igen och det är bara att börja elda på nytt!

Ekologiska viner

Jag köpte min första flaska med ekologiskt producerat vin för kanske 2.5-3 år sen. Då fanns det typ ett par röda och ett par vita att välja på och kanske något rättvisemärkt. Jag vet inte om produktionen har ökat i de vinproducerande länderna, men efterfrågan i Finland verkar i alla fall ha ökat, för numera finns det mycket mer att välja på.

Här är en lista på vad vårt monopol har att erbjuda av ekologiskt producerade viner. Att odla ekologiskt är förresten inte något nytt utan hellre en tillbakagång till det ursprungliga sättet att odla och inte den giftiga massproduktion det blivit de senaste årtiondena.

Och här är en lista på rättvisemärkta viner.


måndag 14 februari 2011

I stället för en södernresa

Idag påminner lokala finska dagstidningen Pohjalainen oss om allt vad man kan få istället för en fyrapersoners resa till Kanarieöarna för 3000 € på sportlovet: Ett veckoslut på ett spa inklusive mat för 330 €, kläder för 300 €, en biokväll för föräldrarna inklusive barnvakt för 90 €, 3 h städning av hemmet 60 €, en slalomresa inkl. bilresa, biljetter och övernattning 600 €, en ishockeymatch för en vuxen och två barn 100 €, semesterromaner för hela familjen 90 €, massage och manikyr för en person 120 €, två restaurangkvällar för familjen 200 € och hela veckans mat 200 €. Dessutom blir det 900 € över att korta av bostadslånet med.

Att göra bara en eller två av ovanstående för att få ett avbrott i vardagen och njuta av sina lediga dagar gör att man kan koppla av lika bra. Och mycket miljövänligare blir det.

söndag 13 februari 2011

Miljövänliga val gynnar personlig hälsa

Vi har hamnat så långt borta från ett naturligt liv i vår 24/7 värld där allt är möjligt när som helst och allt ska gå så snabbt och enkelt som möjligt att man kan anses som udda om man inte vill vara med på allting.

Jag har just läst ut Jordan Rubins bok The Great Physisian's Rx for Health and Wellness och än en gång kommit fram till att allt hänger ihop. Han är inte någon miljökämpe, snarare intresserad av hälsa och andliga frågor, men ändå återkommer han också till miljön. Han rekommenderar tex alltid ekologisk, riktig mat, särskilt viltkött, eller kött av djur som fått leva i sin naturliga miljö, ekologiska frukter och grönsaker, ingen färdigmat och inga andra industritillverkade livsmedel och inga snabba kolhydrater (socker) för att man ska må bra, förebygga och bota fysiska och psykiska sjukdomar. Ät för att leva, lev inte för att äta. Ät inte för att du är nere eller trött eller något annat. Han rekommenderar också att man ska skala bort så mycket gifter i sin närmiljö som möjligt, och då talar han om hemmet. Det enda man ska smeta på sin hud är sånt som man kunde tänka sig att också äta, för huden tar upp nästan allting i kroppen på samma sätt som om man skulle ha ätit det. Skulle du kunna tänka att äta av allting i ditt badrumsskåp? Man ska städa och tvätta så miljövänligt som möjligt och vara noga med sin personliga hygien främst med hjälp av vatten. Frisk luft och promenader och träning som inte kräver en massa utrustning eller träningshallar är vad han rekommenderar. Och inte ska man vara rädd för solen, som är människans A och O genom att använda solkräm, som inte är bra för en (en annan sak är att inte ligga och steka sig) för solen ger livsnödvändig D-vitamin. Dessutom rekommenderar han att man ska ta en dag i veckan, som man använder till att vila, inte flänga runt, jobba, shoppa eller ha dagen fullbokad med en massa andra aktiviteter. För ens personliga hälsa "lönar det sig" också att ha en tro, att tänka positiva tankar i stället för negativa, inte bära på mycket ilska och förlåta dem som sårat en.

Detta är bara axplock ur en nästan 400 sidor tjock bok, kanske någon annan skulle sammanfatta annorlunda.

Men jag tycker att det är dags att på allvar ifrågasätta alla storindustrier; livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, kosmetikaindustrin, stressiga 24/7-samhället, konsumtionsindustrin och så vidare. Om inte folk åt så mycket dåligt, hade så bråttom hela tiden, rörde sig så lite i vardagen, shoppade så mycket och använde och blev utsatta för så mycket kemikalier hela tiden så skulle det knappast behövas så mycket mediciner med så många biverkningar till så många välfärdssjukdomar och man skulle inte behöva förstöra naturresurserna i den takt som det görs nu och man skulle hinna med det som verkligen kändes viktigt, vilket skulle göra att fler mådde psykiskt bättre.

Idag ska jag ta en promenad i solskenet, imorgon ska jag göra mitt bästa för att inte springa i ekorrhjulet.

lördag 12 februari 2011

Vinterpromenad i solskenet



Bästa LCHF chokladkakan hittills

Idag kände min man sig inspirerad att baka. Det här receptet fanns på A la Karppi och vi tycker att det här är den bästa LCHF kakan hittills som vi prövat på. Förutsättningen är förstås att man inte ätit socker på ett tag och att man tycker om mörk choklad. Och så är det ju de ekologiska ingredienserna och äkta smör, förstås, goda ingredienser ger god kaka.

Mockarutor LCHF

Botten:
3 ekoägg
½ dl ekogrädde
½ dl smält smör
2-3 msk ekokakaopulver (eller mer enligt smak)
0,6 dl ekokokosmjöl
1 tsk bakpulver
3-4 msk honung (man kan sätta enligt egen smak och hur söt man vill ha den. Enligt originalreceptet ska man använda sötningsmedel, men vi brukar undvika såna. Vi hade flytande ekologisk honung hemma. Den bästa honungen ur hälsosynvinkel är "hård", alltså icke-flytande som man måste ta med sked, men jag vet inte hur den skulle fungera här)

Fyllning:
100 gr mörk choklad (minst 70 % rättvisemärkt)
1-2 msk ekogrädde
1-2 msk smör
Ev. ekokokosflingor

Vispa äggen och tillsätt det smälta smöret och grädden. De torra ingredienserna blandas samman och siktas ner i äggsmeten. Blanda.
Häll i en 25 cm stor pajform eller en fyrkantig form i storleken 18x 25 cm, vars botten är täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 min.
Smält chokladen i vattenbad och blanda i de övriga ingredienserna. Bred fyllningen på den avsvalnade bottnen. Strössla eventuellt över kokosflingor, eller låt kakan vara som den är. Med kokosflingor på liknar den mockarutor, men detta är en betydligt lyxigare variant än vanliga mockarutor.

En sats räcker till ca 8 bitar.



fredag 11 februari 2011

Dåliga hushållsmaskiner del 2

Nu har vår diskmaskin fått domen. Pumpsystemet är sönder. Det går att laga. Förhoppningsvis. Man måste bara vara målmedveten. Reparatören - alltså den reparatör i Vasatrakten som man förväntas vända sig till om man vill reparera diskmaskiner av just detta märke - ville igen sälja en ny diskmaskin till oss (borde han byta bransch och bli försäljare istället?). Men nu gick han då med på att reparera vår diskmaskin, provköra den två gånger och om den då funkar får vi tillbaka den utan någon som helst garanti på varken reservdelar eller jobb. Går den sönder igen så är det på eget ansvar. Ska det faktiskt vara så? Finns det ingen skyldighet att ge någon som helst garanti på sitt eget arbete eller på en splitterny reservdel? Man blir ju riktigt osäker här, om man i alla fall borde ha gått ut och köpt en ny diskmaskin...

Som om det inte skulle räcka med diskmaskinen, så sa vår centraldammsugare upp sig idag. Jag hade dammsugit i ett rum helt som vanligt och stängde av emellan, eftersom jag måste göra något annat. Sen skulle jag fortsätta och då sa det bara klick, klick, men inget hände. Hela systemet hade slocknat bort, provade i alla "hål", men helt dött överallt. Min man tog sig an uppgiften att ta reda på vem som är reparatör för centraldammsugare av detta märke och ringde dit. Gissa vem det var! Jo, vår kära diskmaskinsreparatör/wannabeförsäljare! Han kunde inte säga något om reparationen ännu, men upplyste oss om att en ny centraldammsugarenhet kostar si och så många euro. Suck!

Nu är vi ju hellre brödlösa än rådlösa, så vi tog in vår urgamla dammsugare från uteförrådet. Den tjänade många år i våra tidigare lägenheter, sen var den med om mycket under byggtiden, har sugit upp byggdamm och cementdamm och sågspån och allt möjligt och de senaste åren varit bildammsugare. Jag prövade inte själv, men dammfritt blev det efter mannens framfart.

Vad är det för fel??? Människan förbereder sig för en resa till Mars och det går inte att tillverka maskiner till hushållet som ens klarar fem år????

torsdag 10 februari 2011

Färdig ekomat


Gårdagens Kauppalehti skriver om en firma som har börjat satsa på "riktig" färdigmat av ekologiska ingredienser. Firman heter Kruunu Herkku . Dessvärre vet jag inte om det finns några återförsäljare här i Österbotten.

onsdag 9 februari 2011

Choklad är superfood

Ännu en undersökning som kommit fram till att choklad (mörk då förstås, inte "sockerchoklad") är bra för hälsan, till och med bättre än frukter som brukar räknas som "superfood"!


Andelen choklad i våra matkostnader kommer knappast att sjunka i alla fall...

Naturbetskött är bra för naturen, miljön och klimatet


Läs vad WWF skriver om naturbeteskött! Bilden är från WWF och tagen av Ola Jennersten.

måndag 7 februari 2011

Sjörövarkalas

Vi hade femårskalas i helgen. Av någon anledning är sjörövare och dödskallar mycket intressanta och temat var givet, när jag för en månad sen råkade hitta ett oöppnat paket med dödskalleservetter på loppis.
Jag vek små paket till alla små gäster också, enligt samma metod som man kan vika tex kompostpåsar, fast mycket mindre förstås. De fick också var sin ögonlapp som jag hade satt på glasen, för att de skulle se lite roligare ut.

Min man undrade vad som hade hänt när JAG pysslade, jag är inte känd som den typiska pyssliga kalasfixarmamman, kan jag tala om. Men vad gör man inte för att slippa köpa allt möjligt engångsskräp, som ändå kastas bort sen...:)

Jag slog nog personlig rekord i bakning också, med ekoingredienser förstås (fast mannen i huset stod för tårtan garnerad med vanligt godis), för jag hade gett mig den på att inte bjuda på fabrikstillverkade kex och kakor. (Allt syns inte på bilden) Vårt oöppnade sockerpaket, som stått i skåpet ett tag nu kom till använding... Men på födelsedagsbarnets enträgna begäran blev det ändå köpta chokladkyssar - jag tror att en gick åt sist och slutligen - och chips. Fast chipsen innehöll inget annat än potatis, rapsolja och havssalt...

Sen råkade jag hitta finsktillverkad Cola med rättvisemärkta ingredienser. Rörsocker mest. Och sen ett par tillsatsämnen och ett färgämne. Men det var ju kalas... Och bättre än den multinationella varianten, kan man ju alltid intala sig.

Lakritsen innehöll inga tillsatsämnen, färgämnen eller annat mysko. Men mycket socker. Den delade definitivt meningarna bland de små gästerna. Man får ju alltid raka besked när gästerna inte har uppnått så hög ålder.

Som om de skulle ha brytt sig om mina ekofunderingar eller sockervånda. De smällde i sig det som som godast ut och lämnade kvar det som inte var gott och sen var det bara full fart igen!


lördag 5 februari 2011

Dåliga hushållsmaskiner

Igår fick vi då till slut konstatera att nu måste vi göra något åt vår krånglande diskmaskin. Den har slutat fungera flera gånger, men kommit igång igen när den fått stå vila någon dag. De senaste gångerna har den börjat fungera först när min man sugit ut överblivet vatten ur slangen. Ingen kul fritidssysselsättning, vad jag kan förstå så här från sidan om. Diskmaskinen är 4,5 år gammal, precis som vårt hus och den är utvändigt och invändigt nästan som ny. Men funkar inte. Min man ringde till en reparatör och utan att han varit och tittat på den så gav han oss rådet att det inte lönar sig att reparera diskmaskiner och han hade dessutom ett fantastiskt erbjudande åt oss på en riktigt hållbar diskmaskin, som han kunde komma och installera samma dag, om vi slog till nu. Hmm... Vi funderade en stund, kände oss lite lockade, men sen påminde vi oss själva om att a) vi vill göra ekologiska val b) vi vill inte köpa en dyr diskmaskin sådär bara, utan att jämföra pris och kvalitet och tillverkningsfakta. Så nu ska samma person, som skulle ha haft tid att komma och installera en ny diskmaskin igår och föra bort den gamla, se om han har tid att komma och hämta vår gamla nästa vecka och sen se när han har tid att titta på den och sen beställa eventuella reservdelar från något annat land. Två veckor ska det ta. Och reservdelarna kan kosta hundratals euro. Han berättade förresten att i de flesta diskmaskiner så är över hälften av alla delar såna som INTE går att byta ut om de går sönder. Men vi ska åtminstone pröva om det går. Vi kollade förresten att en ny diskmaskin, som faktiskt är gjord för att hålla och har utbytbara delar skulle kosta 1300 €, så i ljuset av såna uppgifter så känns reparationskostnaderna inte SÅ farliga... Hoppas den går att reparera.

tisdag 1 februari 2011

Passivhus i paket



























Nu börjar det komma s.k. passivhus som pakethusalternativ. Alltså hus som behöver så lite energi som möjligt för uppvärmning, utan att man behöver bygga dem själv från grunden.

Greenbuild är ett finskt företag som har några alternativ. De försöker dessutom ta så stora miljöhänsyn som möjligt i byggmaterial och produktion.