fredag 11 mars 2011

Såhär gör vi för att undvika onödiga kemikalier

Vi har förändrat våra vanor steg för steg, för att göra vardagen mer miljövänlig och för att undvika olika onödiga och/eller farliga kemikalier. Allt har inte hänt över en natt utan som en stegvis process, som knappast är färdig ännu. Det svåra är att förändra sina vanor och sitt sätt att tänka och köpa varor, att upprätthålla det nya är lätt och kräver ingen särskild ansträngning när man väl gjort det till en del av sina rutiner.

Städning:
Golven torkar vi med ljummet vatten, inget medel (efter dammsugning då)
Toaletten städar vi med ättika och tallsåpa eller någon annan enkel såpa, ibland citron till för doftens skull (låt ättikan ligga i vattnet en stund, så löser sig smutsen bättre).
Handfatet med såpa.
Kranar kan torkas med mikrofiberduk eller med en avlagt kökshandduk.
Ytor som ska torkas av går bra att torka med en fuktig trasa, är de riktigt hopplöst smutsiga så går det bra med såpa eller Universal Stone

Nytänk (nygammalt): man behöver inte medel som desinficerar och dödar bakterier, ättika har en sån verkan helt av naturen. Dödar man en slags bakterier med starka medel är risken stor att man tar livet att goda bakterier också.

Tvätt:
Tvättnötter eller Lummes tvättmedel (eller något annat) som är helt biologiskt nedbrytbart för kulörtvätt och samma tvättmedel för vittvätt. Aldrig någonsin sköljmedel. För svåra fläckar: galltvål.
Kläder som inte är smutsiga, men man använt lite, tex tröjor, kan man hänga ut och vädras, så blir de fräscha igen.

Disk:
För handdisk Ole Hyvä diskmedel eller något annat som är helt biologiskt nedbrytbart i naturen.
Maskindisk: Vårt svarta får: vi har provat på de biodiskmedel som finns här i Vasa, men alla är såna att det efter ett tag bildas en hinna på glassen och tallrikarna. Just nu använder vi svanenmärkt men inte biologiskt nedbrytbart diskmedel. Här är processen inte färdig ännu.

Personlig hygien:
Schampo, balsam, duschtvål, handtvål och ansiktsrengöring som är tillverkade av ekologiska råvaror och är biologiskt nedbrytbara. Tex Ole Hyvä, Sante, Weleda. Obs! Ekoschampon skummar inte som konventionella, men håret blir lika rent i alla fall. Man måste pröva sig fram för att hitta det som passar ens hår. Jag rekommenderar att man prövar mer än en gång innan man bestämmer sig för att något är bra eller dåligt, för det tar sin tid att gå över från konventionella produkter till ekoprodukter. Kroppen behöver också vänja sig...

Tandkräm: se mina tidigare inlägg. Processen fortsätter...

Vi hade tidigare ca en miljon burkar och flaskor i duschen. Numera har vi tre. Det känns väldigt skönt och vi använder slut på de vi har innan vi köper nya.

Övrig hårvård: Ekologiskt hårskum, hårspray osv. Undantag: tonåringen som köpt eget "ordentligt". De ekologiska produkterna är inte lika effektiva som konventionella, men där låter jag absolut naturen gå före. Hårfärg: Schwartzkopf Essensity. Inte helt 100 % eko, men innehåller betydligt mindre kemikalier och allergiframkallande ämnen än konventionella hårfärger.

Kosmetika, salvor osv: Ekologisk eller Lumenes serie Sensitive Touch, som inte är helt eko, men inte innehåller tex parabener och andra liknande ämnen. Antalet har minskat betydligt.

Mat: ingen färdigmat, så lite tillsatsämnen som möjligt, ekologisk så långt som möjligt, gärna närproducerat. Se många tidigare inlägg.

Kläder och textilier: Ekologiskt när det finns och är möjligt, begagnat om vi hittar sånt vi vill ha i gott skick, nytt bara när det är nödvändigt.

Elektronik: miljömärkt så långt det är möjligt. Använd det man har så länge det går.

Kommentera gärna med flera tips!


2 kommentarer:

  1. Jag har nyligen upptäckt Enjo. Använder till diskmaskinen deras Såpa med Apelsinolja. Använder bara några droppar per maskin.Använder även den till handdisken. Denna såpa lär också fungera i tvättmaskin har bara inte kommit mig för att prova den där ännu. Annika B

    SvaraRadera
  2. Enjo måste jag ta reda på mera om. Tack för tipset!

    SvaraRadera