söndag 27 mars 2011

Teknik, råvaror och hållbar utveckling

Det är få saker som är riktigt enkla och självklara och den nya tekniken hör definitivt inte till de enkla. Och nu menar jag inte ur teknisk synvinkel i första hand, utan ur miljömässigt hållbar synvinkel. Gränsen för hur mycket tekniken kan utvecklas har vi absolut inte sett ännu, men de råvaror som används är definitivt begränsade. I väldigt snabb takt håller jorden på att uttömmas på alla möjliga slags grundämnen. I Allt om Vetenskap 01-2011 finns en intressant artikel som heter "Råvarorna kan ta slut" skriven av Tomas Lindblad.

Här är några exempel:

Batterierna i en (kanske litet miljövänligare) hybridbil innehåller idag ca 10 kg av den sällsynta metallen lantan och i framtida bilar kan det behövas upp till 30 kg av samma metall per bil. Metallen kommer helt enkelt inte att räcka till om efterfrågan på bilarna ökar.

Tekniken med bildskärmar och pekskärmar har slagit igenom stort, men för att skärmarna (kombinationen ljus med elektronik) med dagens teknik ska fungera behöves en sällsynt metall som heter indium. Nästan två tredjedelar av allt indium i världen bryts som en mindre biprodukt vid bly- och zinkgruvor i Kina. Med dagens konsumtion beräknas det att indium tar slut före 2030.

Fosfor är ett grundämne som används i konstgödsling. Där finns också tecken på att produktionen snart inte hinner med efterfrågan. Eller att risken är att fosfat måste utvinnas ur allt sämre metaller med lägre koncentration och som är förorenade med radioaktiva ämnen och tungmetaller. I artikeln talar man om att det här kommer att leda till en livsmedelskris. Min personliga åsikt är att detta är ännu en orsak att gå över till (eller tillbaka till) ekologisk odling och sluta kasta bort mat.

Om platinakonsumitonen fortsätter att öka, tex i bilarnas bränslekatalysatorer och varje människa skulle använda hälften så mycket platina som en medelamerikan, så kommer världens platina att ta slut om drygt 40 år.

Silver används i bakteriedödande teknik, tex i tvättmaskiner. Enligt vissa beräkningar tar silvret slut före 2040, med dagens konsumtionstakt.

De flesta har väl hört talas om peak oil och peak coal, alltså den punkt där olje och kolproduktionen når sitt maximum och sen planar ut.

I den vetenskapliga tidskriften Nature skriver man såhär:

"Vi betraktar det som osannoligt att världens energitillgångar kan motsvara efterfrågan bortom 2020. Därför blir det viktigt att införa begränsningar i energiförbrukningen i alla samhällssektorer, inklusive jordbruk, transporter och tillverkning. Även om sådana gränser inte sätts upp genom aktiva beslut kommer de ändå att uppstå på grund av brist och prisökning."

Det mesta talar för att återvinning är en av framtidens tillväxtsektorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar